Skip to main content

Τιμολόγια ρεύματος: 12μηνα σταθερά θα υποχρεωθούν να προσφέρουν οι πάροχοι

ΔΕΗ-ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Η «φόρμουλα» των 12μηνης διάρκειας σταθερών τιμολογίων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «αντίβαρο» σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και ασάφειας

Την υποχρέωση να εντάξουν δωδεκάμηνα σταθερά τιμολόγια ρεύματος στο «καλάθι» προϊόντων τους οι εταιρείες προμήθειας θέσπισε η Κομισιόν, με την τροποποίηση της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο μιας συνολικότερης αναθεώρησης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού με σκοπό την ενδυνάμωση των καταναλωτών και τη διαφάνεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά υποχρεωτικό το 12μηνο τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των προϊόντων που προσφέρει ένας πάροχος, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα με τα ειδικά πράσινα τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, η Οδηγία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να προσφέρουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή και συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι οι τελικοί πελάτες που διαθέτουν έξυπνο μετρητή μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας και ότι όλοι οι τελικοί πελάτες μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, με τουλάχιστον έναν προμηθευτή και με κάθε προμηθευτή που έχει περισσότερους από 200.000 τελικούς πελάτες».

Διαβάστε ακόμη: Θα πάρουν φωτιά τα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο

Η θέση της ΡΑΑΕΥ και οι συνθήκες της αγοράς

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων είχε υιοθετήσει ανάλογη προσέγγιση κατά τη φάση σχεδιασμού του νέου μοντέλου τιμολόγησης που λειτουργεί από τις αρχές του χρόνου, προκρίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν σταθερά τιμολόγια δωδεκάμηνης διάρκειας τόσο για τη μεγαλύτερη προστασία του καταναλωτή από τις διακυμάνσεις της αγοράς όσο και για λόγους διαφάνειας συνολικότερα.

Η «φόρμουλα» των 12μηνης διάρκειας σταθερών τιμολογίων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δύναται να αποτελέσει ένα σημαντικό «αντίβαρο» σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και ασάφειας για τους καταναλωτές και, υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις επιλογές του καταναλωτή.

6μηνης διάρκειας τα περισσότερα μπλε

Να αναφέρουμε ότι η πλειονότητα των σταθερών μπλε τιμολογίων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι εξάμηνης διάρκειας, με κάποια να φτάνουν και τους οκτώ μήνες. Η εν λόγω δυνατότητα για μικρότερης διάρκειας από το δωδεκάμηνο σταθερών τιμολόγιων προέκυψε μετά από απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρχές Φεβρουαρίου. Η εν λόγω απόφαση ξεκαθαρίζει πότε υπάρχει η δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων διάρκειας μικρότερης του έτους και τουλάχιστον 6 μηνών. Ως προϋπόθεση θέτει είτε να έχει υπάρξει ανάλογο αίτημα από τον καταναλωτή είτε να έχει αυτός συναινέσει. Ωστόσο, η υπογραφή σύμβασης -στην οποία προχωρά κάθε καταναλωτής όταν «περνά» σε νέο τιμολόγιο- επί της ουσίας μεταφράζεται σε συναίνεση. Ως γνωστόν, οι εξάμηνες συμβάσεις κατηγοριοποιούνται στα μπλε τιμολόγια με βάση, τη χρωματική σήμανση των τιμολογίων, και συνοδεύονται από ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Προθεσμία έως 17 Ιανουαρίου 2025

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Οδηγία, η ελληνική πολιτεία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έχουν περιθώριο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025 να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να εντάξουν στο εθνικό τους δίκαιο τα νέα δεδομένα. Ως προς το συγκεκριμένο κομμάτι των σταθερών τιμολογίων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα εξειδικεύει περαιτέρω την υποχρέωση των προμηθευτών να εντάξουν στα «χαρτοφυλάκιά» τους σταθερά τιμολόγια δωδεκάμηνης διάρκειας.

Για το θέμα θα μεσολαβήσει γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής προς το ΥΠΕΝ, καθώς η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να λάβει υπόψη μια σειρά παραμέτρους και ζητήματα, όπως για παράδειγμα αν θα χρειαστεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ως προς τα προϊόντα που ναι μεν θεωρούνται σήμερα σταθερά αλλά έχουν μικρότερη διάρκεια.