Skip to main content

Τελεσίγραφο από την Κομισιόν προς αποφυγή του «blackout»

Aris Oikonomou / SOOC

Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο

Ξεκάθαρη θέση για να προχωρήσει χωρίς αστερίσκους το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές που συνομίλησαν με τη «Ν», η συγκεκριμένη στάση της Κομισιόν κατέστη, εκ νέου, σαφής, σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το εν λόγω θέμα και στην οποία συμμετείχαν ο ΑΔΜΗΕ, εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας της
Κύπρου, καθώς και στελέχη της ΡΑΕΚ και της Nexans.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου, με απόφασή της, απέρριψε το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για την έναρξη ανάκτησης του κόστους του καλωδίου κατά τη φάση κατασκευής, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025, όπως έχει αποφασίσει σχετικά η ΡΑΑΕΥ, παραπέμποντας το σημείο εκκίνησης κατά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του καλωδίου, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2030.

Κάτι τέτοιο, όπως έχει επισημάνει όλες τις τελευταίες μέρες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και φαίνεται να ασπάζεται πλήρως η Κομισιόν, καθιστά το έργο μη βιώσιμο, με εξαιρετικά υψηλό ρίσκο για τον promoter του έργου, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί αναπόφευκτα στην αναστολή του.

Πιέσεις στην Κύπρο

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της Κομισιόν επέμειναν στην ίδια γραμμή πλεύσης που είχαν υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή, πιέζοντας την κυπριακή πλευρά να αναλάβει δράση προκειμένου να διασφαλιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ασφαλή ολοκλήρωση του έργου.

Σημείωσαν χαρακτηριστικά, μάλιστα, ότι εάν δεν αλλάξει η απόφαση της ΡΑΕΚ θα προχωρήσουν σε απόσυρση της κοινοτικής χρηματοδότησης, γεγονός που, εάν συμβεί, θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό, με οδυνηρές συνέπειες για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου. Σημειώνεται ότι το έργο έχει ενταχθεί στην 6η λίστα με τα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Κομισιόν και χρηματοδοτείται με 657 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ εκφράζει την αδυναμία του να προχωρήσει στο λεγόμενο «Final Notice to Proceed» προς τη Nexans, διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου και αφορά την τελική δέσμευση του φορέα υλοποίησης του έργου προς τον κατασκευαστή του καλωδίου ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το συνολικό κόστος του έργου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη τα στελέχη της ΡΑΕΚ επέμειναν στην αρχική απόφαση της Αρχής, με τα στελέχη της Nexans να υπογραμμίζουν ότι εάν δεν υπάρξει λύση, το έργο θα ανασταλεί.

Το θέμα έχει πάρει πλέον ευρωπαϊκή διάσταση, με εμπλοκή εκατέρωθεν κλιμακίων σε ανώτατο εθνικό πολιτικό επίπεδο.

Πηγές της Κομισιόν, που συνομίλησαν με τη «Ν», διευκρινίζουν ότι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδράζεται στην ανάγκη «να διασφαλιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στο έργο να προχωρήσει εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Θα είναι σημαντικό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επιχορήγηση των 657 εκατ. ευρώ μέσω του CEF (Connecting Europe Facility) θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τον δικαιούχο», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα

Ο κύκλος των συναντήσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου συνεχίζεται, με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να προσέρχεται αύριο στην Κύπρο προκειμένου να παραδώσει το πλήρες τεύχος της μελέτης κόστους – οφέλους του Great Sea Interconnector στον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου. Σε μια τελευταία εξέλιξη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει το συμβόλαιο της Nexans, το οποίο μέχρι σήμερα δεν της έχει δοθεί και το οποίο σκοπεύει να αξιολογήσει από κοινού με τη μελέτη κόστους – οφέλους του ΑΔΜΗΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.