Skip to main content

Βαθύ διχασμό στην οικονομία βλέπει η ΓΣΕΒΕΕ

Παρουσιάζεται σήμερα η ετήσια έκθεση του ΙΜΕ με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν»

Τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως χρήσιμο εργαλείο για την επιχειρηματική κοινότητα, συμπυκνώνει η ετήσια έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Με βάση τα λόγια του προέδρου του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) στη «Ν», Γιώργου Καββαθά, «η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, σε μια ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία.

Τα χαρακτηριστικά της είναι οι δυνατότητες, από τη μια, και τα πρωτόγνωρα εμπόδια από την άλλη. Οι δυνατότητες υπογραμμίζονται από τις αισιόδοξες προβλέψεις για την αύξηση του τουρισμού και τις προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ για φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια. Τα εμπόδια φανερώνουν η όξυνση του προβλήματος ρευστότητας, η αύξηση των ανεξόφλητων χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο αποκλεισμός των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνει ένα θολό τοπίο, η ετήσια έκθεση έρχεται να λειτουργήσει για τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, τα εκατοντάδες στελέχη της σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για τις ίδιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πασχίζουν να διαμορφώσουν στρατηγική, σαν τα όργανα που χρησιμοποιούν οι κυβερνήτες στη ναυσιπλοΐα και την αεροπλοΐα: Να μας υποδείξουν το περίγραμμα του ευρύτερου μακροοικονομικού και του στενότερου μικροοικονομικού περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ακριβή γνώση των εξελίξεων που μας αφορούν.

Με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης συμβάλλουμε, επίσης, στην ενημέρωση των διαμορφωτών πολιτικής για τα ζητήματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς το καθήκον μας το πράξαμε…».

Μακροοικονομικά

Συγκεκριμένα, στις σελίδες της Ετήσιας Έκθεσης, της οποίας χορηγός επικοινωνίας είναι η «Ν», παρουσιάζονται σε συντομία οι μακροοικονομικές εξελίξεις. Ειδικότερα, το 2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε σταθερές τιμές κατά 2%, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2019, αλλά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 3%. Η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει δυναμικά την ανάκαμψή της, με τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών να αυξάνονται κατά 1,78%.

Η δε καταναλωτική δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 1,75%. Στους έξι τομείς που συγκεντρώνεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο κύκλος εργασιών το 2023, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, παρέμεινε σε αδρές γραμμές σταθερός. Ωστόσο, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων, το 2023, αυξήθηκαν κατά 6%.

Ανταγωνισμός

Στη φετινή ετήσια έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει ειδικό αφιέρωμα για τον ανταγωνισμό στην ελληνική οικονομία. Εξετάζοντας το μερίδιο των 5 μεγαλύτερων επιχειρήσεων κάθε κλάδου, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στην ελληνική οικονομία επικρατεί βαθύς διχασμός. Στους κλάδους της μεγάλης βιομηχανίας δεσπόζουν μονοπώλια ή μονοπωλιακές τάσεις, ενώ στους κλάδους που κυριαρχούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, π.χ. εστίαση, δεσπόζουν συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού. Την απουσία ανταγωνισμού αντανακλά και η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Έρευνα Κλίματος

Στην Ετήσια Έκθεση δημοσιεύεται επίσης και η Έρευνα Κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων υποχώρησε σχεδόν κατά έξι μονάδες, σε διάστημα ενός χρόνου. Τα δεδομένα των Ερευνών Κλίματος φέρνουν στην επιφάνεια την υψηλή συσχέτιση του μεγέθους της επιχείρησης με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών. Το συμπέρασμα είναι πως οι πόροι της οικονομίας, με αυξανόμενη ένταση, συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σε προνομιακή θέση, επίσης, βρίσκονται οι επιχειρήσεις στην Αττική και τα νησιά του Αιγαίου. [SID:21