Skip to main content

Προς υλοποίηση αρδευτικά έργα ύψους 333,5 εκατ. ευρώ

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ (ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

Θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ - Καλούνται οι κοινοπραξίες να υποβάλουν προσφορές

Στην τελική της φάση οδεύει η διαδικασία για την υλοποίηση τριών αρδευτικών έργων, μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 333,5 εκατ. ευρώ.

Για τα δύο, αρδευτικό δίκτυο Υπερείας Ν. Λάρισας – Ορφανών – Ν. Καρδίτσας και αρδευτικό σύστημα Aλμωπαίου, έχουν συμμετάσχει στον ανταγωνιστικό διάλογο και καλούνται να υποβάλουν προσφορές (για το πρώτο στις 8 Αυγούστου και για το δεύτερο 7 του ιδίου μήνα) η ΓΕΚ Τέρνα και οι κοινοπραξίες, Μυτιληναίος (METLEN) – Μεσόγειος, Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat και Άβαξ – Θαλής – Γκολιόπουλος.

Το φράγμα Ταυρωπού

Για το τρίτο, το φράγμα Ταυρωπού, εκτιμώμενης αξίας 128 εκατ. ευρώ, προφορές καλούνται να υποβάλλουν στις 15 Ιουλίου οι κοινοπραξίες ΓΕΚ Τέρνα – ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, METLEN – Intrakat – Μεσόγειος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ.

Το ΣΔΙΤ αρδευτικό δίκτυο Υπερείας, προϋπολογισμού 107,2 εκατ. πλέον ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αξιοποιήσει τις υφιστάμενες γεωτρήσεις που ήδη λειτουργούν, δημοτικές ή ιδιοκτησίας των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται 11 επί μέρους αρδευτικά δίκτυα που θα αρδεύουν συνολικά ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση περί τα 67.800 στρέμματα των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών και Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Το δίκτυο θα ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες με αισθητήρες και αυτόματους διακόπτες, για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας.

Το έργο ΣΔΙΤ αρδευτικό σύστημα Aλμωπαίου, αξίας έως 98,5 εκατ. ευρώ (καθαρή παρούσα αξία) επίσης προωθείται από το Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα εξυπηρετήσει συνολικά εκτάσεις 120.440 στρεμμάτων που υπάγονται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και προβλέπεται να υλοποιηθεί με κλειστά αρδευτικά δίκτυα συνολικού μήκος 790 χλμ. Η κατασκευή του έργου θα συμβάλλει στην άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, η περιοχή αναμένεται να αρδεύεται από δώδεκα επιμέρους αρδευτικά δίκτυα που θα αρδεύουν συνολικά ακαθάριστη έκταση περί τα 150.000 στρέμματα και καθαρή έκταση 120.440 στρεμμάτων.

Για την μεταφορά του αρδευτικού νερού προβλέπεται να κατασκευασθεί αγωγός μεταφοράς – προσαγωγής από το φράγμα Αλμωπαίου, το οποίο προβλέπεται να κατασκευασθεί με ανεξάρτητη εργολαβία.

Το φράγμα Ταυρωπού θα εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Αρτεσιανού, Γεωργικού, Καναλίων, Καρδίτσας, Καρδιτσομαγούλας, Κρύας Βρύσης, Λοξάδας, Μακρυχωρίου, Μητρόπολης, Μυρίνης, Παλαιοκκλησίου, Προδρόμου, Ρούσσου, Σταυρού, Φαναρίου, Φράγκου, καθώς και μέρος των αγροκτημάτων Αγ. Αναργύρων, Αγ. Θεοδώρων και Ξινονερίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα και βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.