Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Δέσμευση η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη, το πρωί.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τολμηρή μεταρρύθμιση την ψηφιακή κάρτα εργασίας, επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι να καταγράφεται και να αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας.

Όπως ανέφερε, παρουσιάζονται κάποιες δυσκολίες στην εφαρμογή, ωστόσο επεσήμανε ότι τα οφέλη για τους εργαζομένους είναι ήδη αισθητά, μέσω της καταγραφής των υπερωριών.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στον κοινωνικό διάλογο», με στόχο την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων, ενώ σημείωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά στο υπουργείο Εργασίας, κάτι που όπως είπε, αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.

Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της 4ετίας

Για τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Έκανε επίσης ειδική μνεία στην ανάγκη «να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να βελτιώσουμε τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας γυναικών, νέων, ατόμων με αναπηρία και συνταξιούχων».

Μίλησε, δε, για ανάγκη πρόσθετων εργαλείων σε ό,τι αφορά συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και επεσήμανε ότι δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στις ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους από εξωτερικό, είπε ότι είναι λύση ανάγκης, απαραίτητη όμως για συγκεκριμένους κλάδους. Επεσήμανε, δε, ότι πρέπει να διεκπεραιώνεται με ταχύτητα για να μην υπάρχουν κενά στον πρωτογενή τομέα και τις κατασκευές.

Έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους

Ως προς την κοινωνική ασφάλιση, είπε ότι έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμός το ζήτημα του χρόνου απονομής των συντάξεων.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Όπως τόνισε, αυτή η έκτακτη ενίσχυση προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των υψηλών κερδών των διυλιστηρίων. Μίλησε, δε, για μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο στηρίζει την κοινωνική συνοχή.