Skip to main content

Γ. Στουρνάρας: «Λογικές» 2 ακόμη μειώσεις επιτοκίων το 2024

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερ-ερμηνεύει» τα στοιχεία για τις υπηρεσίες

«Λογικό» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας να υπάρξουν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση «ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω μειώσεις».

«Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Είμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμα κι αν έχουμε δύο ακόμη περικοπές εφέτος» συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το Bloomberg, μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού κατά 0,25% τον Ιούνιο, η ΕΚΤ σταθμίζει εάν ο πληθωρισμός για την ευρωζώνη μετριάζεται επαρκώς ώστε να επιτρέψει περαιτέρω χαλάρωση. Χωρίς να υπάρχει εκ των πρότερων δέσμευση, αρκετοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι μία ή δύο ακόμη κινήσεις εφέτος είναι δυνατές.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 2,5% από 2,6% τον Ιούνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρέμεινε υπερδιπλάσιος έναντι του στόχου του 2%.

Eurostat: Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

«Η ΕΚΤ δεν πρέπει να υπερ-ερμηνεύει» τα στοιχεία για τις υπηρεσίες

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερ-ερμηνεύει» τα στοιχεία για τις υπηρεσίες. «Ναι, είναι πάνω από 2% – αλλά τα βιομηχανικά προϊόντα είναι κάτω από το 2%», δήλωσε την Τετάρτη στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Αναφερόμενος στην αναταραχή στη Γαλλία, όπου η προοπτική μιας ριζικής αλλαγής στην εξουσία έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είχαμε το ελληνικό παράδειγμα και είχαμε το πρόσφατο δημοσιονομικό λάθος του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. «Γιατί να επαναλάβουν αυτά τα λάθη; Εάν δεν τηρούν τους κανόνες, αυτό προκαλεί προβλήματα. Αλλά δεν το περιμένω» συμπλήρωσε.