Την ώρα που η Γερμανία συζητά την τετραήμερη εβδομάδα εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, η Ελλάδα αποφασίζει να εισαγάγει εθελοντικά την εξαήμερη εβδομάδα, γράφει το γερμανικό δίκτυο N-tv στην ηλεκτρονική του έκδοση.
«Η Ελλάδα, από όλες τις χώρες, δείχνει στη Γερμανία πώς να οργανώσει μια οικονομική επιστροφή από την κρίση», αναφέρει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει: «Αναλυτές και επενδυτές δεν φείδονται επαίνων χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ανερχόμενο αστέρι της Ευρώπης και χώρα του οικονομικού θαύματος. Ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα ως την οικονομία της χρονιάς για δύο συνεχόμενες φορές. Παγκοσμίως, μόνο η Ινδία και η Αργεντινή έχουν αυτήν τη στιγμή παρόμοια δυναμική στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.
Πριν από 10 χρόνια η Ελλάδα φαινόταν απελπιστικά κατεστραμμένη. Μόνο ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια έσωσε τη χώρα από την εθνική χρεοκοπία και την ολοκληρωτική κατάρρευση. Σήμερα, η ανεργία έχει μειωθεί στο μισό, η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, το εθνικό χρέος μειώνεται ραγδαία και καμία άλλη χώρα στην ευρωζώνη δεν έχει μειώσει τον δείκτη χρέους της τόσο γρήγορα όσο η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.
Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι σήμερα περίπου 3,7%, χαμηλότερη από ό,τι στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ. Για σύγκριση: Τον Μάρτιο του 2012, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έφτασε στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ- περίπου στο 42%. Σήμερα η Ελλάδα μπορεί ακόμη και να ξεπληρώσει νωρίς τα χρέη της», αναφέρει το N-tv .
«Η επιστροφή της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της συνεπούς μεταρρυθμιστικής πολιτικής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τέσσερις κρίσεις: Εκτός από την οικονομική ύφεση και την πανδημία του κορωνοϊού, η Αθήνα έπρεπε να αποκρούσει μια επιθετική Τουρκία και, επιπλέον, να αντιμετωπίσει το προσφυγικό χάος στα σύνορά της και σε στρατόπεδα όπως η Μόρια», υποστηρίζει το γερμανικό δίκτυο.
«Εκπληκτική δεξιοτεχνία»
« Προς έκπληξη του ευρωπαϊκού κοινού, ο Μητσοτάκης τα κατάφερε όλα αυτά με εκπληκτική δεξιοτεχνία», σημειώνει το N-tv . «Μετά τα σοσιαλιστικά πειράματα της αριστερής κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι Έλληνες ήθελαν ένα σοβαρό, αστό, άνθρωπο του κέντρου που θα εξασφάλιζε επιτέλους μια πραγματική ανάκαμψη. Ο Μητσοτάκης το ενσαρκώνει αυτό με έναν σχεδόν κλισέ τρόπο. Ο πρωθυπουργός και πρώην επενδυτικός τραπεζίτης προέρχεται από μια από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας, ο πατέρας του διετέλεσε πρωθυπουργός, η μεγαλύτερη αδερφή του επίσης ήταν υπουργός Εξωτερικών και όλη η οικογένεια έζησε στην εξορία κατά τη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας. Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά εξωστρεφής και πολύγλωσσος: Σπουδές στο Χάρβαρντ, στο Στάνφορντ και εξαιρετικά αγγλικά. Συν μια ομαλή, διπλωματική συμπεριφορά με χάρισμα»
Πρότυπο ο Λούντβιχ Έρχαρντ
« Αν ρωτήσετε τον Μητσοτάκη ποιο είναι το πρότυπό του για την μεταρρυθμιστική του πολιτική, θα κατονομάσει τον Λούντβιχ Έρχαρντ, τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη πολιτικό που διετέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας», αναφέρει το N-tv.
Για την ιστορία, ο Ερχαρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Δυτικής Γερμανίας στην Κυβέρνηση Αντενάουερ ,μετά την παραίτηση του οποίου, το 1963, εξελέγη καγκελάριος. Επανεξελέγη το 1965, αλλά την επόμενη χρονιά η Κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε και την 1η Δεκεμβρίου 1966 ο Έρχαρντ παραιτήθηκε.
«Ο Μητσοτάκης ανταποκρίνεται στο πρότυπό του. Με την ατζέντα του για την ελεύθερη αγορά, προσελκύει ξένες επενδύσεις πίσω στη χώρα και η Ελλάδα μπορεί και πάλι να δανείζεται από τις αγορές. Η σημαντική τουριστική άνθηση (περισσότεροι από 32 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται φέτος, με τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας θα είναι ακόμη και περισσότεροι από 35 εκατομμύρια) και τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ που διαπραγματεύτηκε έξυπνα ο Μητσοτάκης, θα πρέπει να δοθεί πρόσθετη ώθηση: για την περίοδο από το 2021 έως το 2027, η Ελλάδα θα λάβει 31 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, η χώρα θα λάβει 39 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία έως το 2027», αναφέρει το N-tv και προσθέτει: «Και έτσι οι Έλληνες ακολουθούν τον «Μητσοτάκη-Ερχαρντ» σε όλες τις μεταρρυθμίσεις. Στις ευρωεκλογές, το κόμμα του έλαβε 28,31%, διπλάσιες ψήφους από την αριστερή αντιπολίτευση του Σύριζα. Γιατί; Γιατί το πρώην προβληματικό παιδί της Ευρώπης βιώνει το οικονομικό του θαύμα – αλλά μερικές φορές πρέπει να δουλέψεις έξι μέρες γι’ αυτό», τονίζει το γερμανικό δίκτυο.