Skip to main content

Εγκατάσταση IRIS: Βροχή μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ εν αναμονή της νέας προθεσμίας

Τι ισχύει για τα πρόστιμα - Τι θα γίνει με τις προμήθειες των τραπεζών

Στην αποστολή χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να ενημερώσει όσους επαγγελματίες πρέπει να εγκαταστήσουν το σύστημα πληρωμών IRIS αλλά και να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό.

Μέχρι τις 24 του μηνός, 315.000 επαγγελματίες είχαν προχωρήσει στις παραπάνω διαδικασίες σε σύνολο 715.000 που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα που είναι η 30η Ιουνίου.

Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει μικρή παράταση, η ακριβής διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

«Σε λίγες μέρες λήγει η προθεσμία που είχαμε θέσει για την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών στο σύστημα. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια μικρή παράταση, ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία – λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η προσοχή όλων ήταν επικεντρωμένη στη διασύνδεση των ταμειακών με τα  POS και ενδεχομένως δεν υπήρξε η κινητοποίηση που θα ευχόταν κανείς» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Tα πρόστιμα

Μέχρι να οριστεί η νέα προθεσμία, από την 1η Ιουλίου δεν αναμένεται να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται.

Το ύψος τους ανέρχεται σε 1.500 ευρώ για όσους δεν εγκαταστήσουν το σύστημα IRIS μετά την παρέλευση της προθεσμίας που θα ανακοινωθεί ενώ οι υπόχρεοι που δεν θα προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Σε όσους επιβληθεί πρόστιμο και το πληρώσουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Επίσης σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, έως τις 31 Μαρτίου 2025 το σύστημα άμεσων πληρωμών θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων. Η επέκταση αφορά όλο το φάσμα των συναλλαγών, τόσο το ηλεκτρονικό όσο και το φυσικό εμπόριο..

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι άμεσες πληρωμές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IRIS ξεπερνούν πλέον τα 2,7 εκατομμύρια.

Οι προμήθειες των τραπεζών

Το θέμα των προμηθειών αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Κι αυτή τη φορά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «για το θέμα της χρέωσης των πελατών  υπάρχουν πάντοτε ιδέες, είτε από την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είτε από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας τις οποίες οι τράπεζες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν. Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο και με βάση την εμπορική της πολιτική, σε αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Η μη διευθέτηση του θέματος αυτού δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο κ. Χατζηδάκης είχε απευθύνει σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 ευρώ που είναι σήμερα.