Το μοντέλο της 6ημερης εργασίας, που καθιερώνεται στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, φαίνεται να προκαλεί εντύπωση στη Γερμανία, όπου τα χρόνια της κρίσης χρέους η κοινή γνώμη άκουγε συνεχώς το αφήγημα για τους «τεμπέληδες Έλληνες», που τρώνε τα λεφτά των Ευρωπαίων.
Εκτενές είναι το ρεπορτάζ της Seudeutsche Zeitung (SZ) για τα νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά εργασίας.
«Οι επτά ημέρες είναι ο κανόνας το καλοκαίρι, ειδικά στα τουριστικά θέρετρα. Από την επόμενη εβδομάδα όμως θα επιτραπεί η έκτη εργάσιμη μέρα και στη βιομηχανία και σε ορισμένους άλλους κλάδους π.χ. τις τράπεζες (…) Η ελληνική κυβέρνηση θέλει έτσι να φέρει ‘από την παραοικονομία στη νομιμότητα’ αυτό που ήδη συνέβαινε σε πολλές εταιρείες, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας», αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει
«Θέλει επίσης να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στην Ελλάδα εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό (…) Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι σαφής: φοβάται ότι με τον νέο νόμο θα αναγκαστούν οι εργαζόμενοι σε υπερωρίες».
«H εβδομάδα των πέντε ημερών πεθαίνει», σχολίασε στη Deutsche Welle ο Άρις Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου από τη Θεσσαλονίκη».
Γιατί τρώνε τα μεσάνυχτα στις ταβέρνες; Γιατί δουλεύουν όλη μέρα
Και η εφημερίδα συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Δεν είναι μυστικό ότι ήδη οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους Γερμανούς, για παράδειγμα (…) Όταν οι Γερμανοί τουρίστες περπατούν στην Αθήνα το βράδυ, συχνά εκπλήσσονται από το πόσο αργά πηγαίνουν οι άνθρωποι στις ταβέρνες, όταν βέβαια μπορούν να πληρώσουν το φαγητό έξω. Το καλοκαίρι συχνά δεν τρώνε πριν τα μεσάνυχτα. Ο λόγος είναι είναι ότι απλά δεν έχουν χρόνο νωρίτερα»