Skip to main content

Λίφτινγκ στον νόμο για τα τεκμήρια από το φθινόπωρο

Στο μικροσκόπιο οι προσαυξήσεις του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω μισθοδοσίας και υψηλού τζίρου

Αλλαγές σε επιμέρους σημεία των διατάξεων για τα τεκμήρια φορολόγησης των 735.000 αυτοαπασχολουμένων, που όμως δεν θα αλλοιώνουν τον κορμό του ισχύοντος νόμου, απλώς θα περιορίζουν κάποιες ακραίες στρεβλώσεις και αδικίες, προαναγγέλλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα εξετάζονται ήδη, καθώς τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εμπλουτίζονται ολοένα και με περισσότερες πληροφορίες για στρεβλώσεις και αδικίες, πιθανά σημεία παρέμβασης ενδέχεται να είναι το κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα εστιαστούν:

α) Στην προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας, η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά για τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και συμβάλλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας, ενώ αντιθέτως δεν ισχύει για όσες λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους.

β) Στην προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ύψους του ετήσιου τζίρου κάθε επιχείρησης. Σύμφωνα με την παράγραφο 2γ του άρθρου 28Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (που προστέθηκε με το άρθρο 15 του ν. 5073/2023), το τεκμαρτό εισόδημα, όπως διαμορφώνεται με βάση τον ετήσιο κατώτατο μισθό ή, αν υπάρχει προσωπικό, με βάση τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλεται από την επιχείρηση και όπως έχει προσαυξηθεί κατά το 10% του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, αν αυτή απασχολεί προσωπικό, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 5% του ποσού κατά το οποίο ο ετήσιος τζίρος της δραστηριότητας της επιχείρησης με τα περισσότερα έσοδα υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο που αντιστοιχεί στον Κωδικό Αριθμό (ΚΑΔ) της συγκεκριμένης δραστηριότητας, βάσει στοιχείων που έχει δημοσιεύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Λύσεις για τις αδικίες

Έχουν διαπιστωθεί ακραίες περιπτώσεις πολύ μεγάλων προσαυξήσεων του τεκμαρτού εισοδήματος εξαιτίας του κριτηρίου αυτού, που αδικούν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που δήλωσαν πολύ μεγάλα ποσά τζίρων αποφεύγοντας τη φοροδιαφυγή.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τροποποιήσεων των διατάξεων για τα τεκμήρια φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων και επιβεβαίωσε τις παραπάνω σκέψεις, δηλώνοντας τα εξής: «Ο νόμος αυτός καθαυτός για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι μια κομβική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που την πιστεύουμε και θα την εφαρμόσουμε. Αναφέρομαι στο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο διευρύνει τη φορολογική βάση, σταματούν να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και μπαίνουν στο “παιχνίδι” της φορολόγησης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ζητάμε κάτι το πάρα πολύ απλό: να πληρώνουν έστω τον φόρο που αντιστοιχεί στον ανειδίκευτο εργάτη. Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς κυλούν οι φορολογικές δηλώσεις, μέχρι τις 26 Ιουλίου. Θα δούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο και εφόσον υπάρξουν ορισμένες αδικίες, αν υπάρξουν, θα κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις εφόσον χρειαστεί. Μπορεί να είναι στον τζίρο ή στις προσαυξήσεις λόγω των ατόμων που απασχολεί κάποιος επαγγελματίας κ.τ.λ.».

Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα νομοθετηθούν το φθινόπωρο και δεν αποκλείεται να ισχύσουν αναδρομικά για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 60% των αυτοαπασχολουμένων έχει δηλώσει για το 2022 ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Πάνω στα στοιχεία αυτά βασίστηκε και το επιχείρημα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με το οποίο 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους (φορολογούμενοι με ατομικές επιχειρήσεις) εμφανίζονται να τα βγάζουν πέρα αποκομίζοντας κάθε χρόνο εισόδημα μικρότερο κι από τον πιο χαμηλά αμειβόμενο υπάλληλό τους, βάσει αυτών που δηλώνουν στην εφορία.

Εκτός οι εταιρείες

Το περίεργο είναι πώς ο κ. Χατζηδάκης άφησε εκτός τεκμηρίων φορολόγησης τις εταιρείες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης κ.λπ.) οι οποίες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΑΑΔΕ, δήλωσαν για το 2022 είτε ζημίες, είτε μηδενικά ετήσια καθαρά κέρδη, είτε ετήσια κέρδη μέχρι 10.000 ευρώ σε ποσοστό 73%, πολύ μεγαλύτερο από αυτό των αυτοαπασχολουμένων (ατομικών επιχειρήσεων)!

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 3 στις 4 μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες επιβιώνουν δηλώνοντας ετησίως το πολύ μέχρι 10.000 ευρώ, λιγότερα δηλαδή από τις ετήσιες αποδοχές του πιο χαμηλόμισθου υπαλλήλου τους! Και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση, διά του κ. Χατζηδάκη, τις άφησε στο απυρόβλητο, δηλαδή εκτός του συστήματος των τεκμηρίων φορολόγησης.