Skip to main content

Το νέο σκηνικό στην Ευρώπη αλλάζει την οικονομική πολιτική; – Ο Δ. Λιάκος στο Naftemporiki TV

O Δημήτρης Λιάκος, οικονομολόγος και πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο οικονομολόγος και πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., είπε ότι «πρόκειται για ένα δημοσιονομικό πλαίσιο πιο ευέλικτο σε σχέση με το προηγούμενο, το οποίο ήταν αρκετά σφιχτό, είναι πιο ευνοϊκό σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά σημαίνει ότι πρέπει να επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι στόχοι και αναφορικά με την αντιμετώπιση δαπανών οι οποίες προκύπτουν είτε για το μεταναστευτικό, είτε για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα η αντιμετώπιση των ζημιών στη Θεσσαλία, πλέον δεν θα εξαιρείται από τη μέτρηση του ελλείμματος». Όπως τόνισε, οι δημοσιονομικοί πόροι που απαιτούνται, κάπως πρέπει να βρεθούν.

Ο κ. Λιάκος επεσήμανε πως «όταν μιλάμε σε όρους σύγκλισης, αν λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και να επανέλθουμε στα επίπεδα προ κρίσεως, δηλαδή στα επίπεδα του 2007, αυτή τη στιγμή αντί να έχουμε σύγκλιση έχουμε απόκλιση, δεν τρέχουμε με τις ταχύτητες που πρέπει για να καλύψουμε αυτό το χαμένο έδαφος και δεύτερον πρέπει να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος σε σχέση με τους μέσους όρους τους ευρωπαϊκούς».

Τέλος ο κ. Λιάκος τόνισε πως «θεωρώ ότι η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να έχει ένα σχέδιο» και πρόσθεσε «μετά να βάλουμε το περιεχόμενο που έχει να κάνει με τη βιομηχανική πολιτική, με την αγροτική παραγωγή, με τις μεταρρυθμίσεις».