Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αλλαγή των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, της υπουργού Εργασίας, αλλά και του αρμόδιου υφυπουργού για τη φορολογική πολιτική προκειμένου να σηματοδοτήσει την παραλαβή του… μηνύματος της κάλπης.
Οι νέοι υπουργοί θα κληθούν θα δώσουν πιο πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα:
- Πώς θα κερδηθεί η μάχη αντιμετώπισης της ακρίβειας
- Πώς θα δημιουργηθούν ταχύτερα περισσότερες θέσεις εργασίας, σε μια περίοδο που οι έρευνες αναδεικνύουν τεράστια κενά εργαζομένων στις επιχειρήσεις, τα οποία όμως δεν καλύπτονται
- Τρίτον, πώς θα γίνει ορθότερη διαχείριση των αγροτικών προβλημάτων
- Τέταρτον, πώς θα μειωθεί η δυσαρέσκεια στις τάξεις των αυτοαπασχολούμενων για το νέο σύστημα φορολόγησής τους, χωρίς όμως να υπάρξει αλλαγή στον «πυρήνα» του μέτρου, το οποίο στηρίζεται κεντρικά από την κυβέρνηση και δεν αποτελεί πρωτοβουλία ενός υφυπουργού.
Οι τιμές των τροφίμων μεγάλο αγκάθι
Στο μέτωπο της ακρίβειας, η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκει τις τιμές των περισσότερων τροφίμων σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά, καθώς μόλις τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να καταγράφονται κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης. Από την εκκίνηση της πληθωριστικής κρίσης μέχρι σήμερα, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σε μέσο επίπεδο πάνω από 30%, παρά τον «καταιγισμό» των μέτρων αλλά και την επιβολή των προστίμων.
Η νέα πολιτική ηγεσία θα κληθεί να διαχειριστεί και την προσπάθεια «διεθνοποίησης» του προβλήματος, αλλά και το μείζον ζήτημα της τόνωσης του ανταγωνισμού σε κλάδους όπου κυριαρχεί μικρός αριθμός παικτών. Το θέμα του ανταγωνισμού έχει τεθεί κατ’ επανάληψη και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οπότε αναμένεται να επανέλθει το επόμενο διάστημα.
Ήδη, μετά τις σχετικές αναφορές του ίδιου του πρωθυπουργού, αναζητούνται λύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο «μέτωπο» των καυσίμων κίνησης. Την εισήγηση των προτάσεων που θα υιοθετηθούν θα αναλάβει πλέον να κάνει ο νέος υπουργός. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το θέμα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από το σκέλος της συγκράτησης των τιμών. Έτσι, μεγάλο βάρος πέφτει και στις πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος.
Κενές θέσεις και ανεργία
Το ζητούμενο επομένως της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να παρουσιάσει όχι μόνο επιδόσεις στο μέτωπο της μείωσης της ανεργίας, αλλά κυρίως σε αυτό της αύξησης της απασχόλησης. Με υπαρκτό το πρόβλημα της αδυναμίας κάλυψης κενών θέσεων εργασίας, το ζητούμενο είναι να αποδώσουν καλύτερα οι πολιτικές κατάρτισης και επανακατάρτισης ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κενών θέσεων εργασίας.
Συντάξεις χηρείας
Η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει επίσης να διαχειριστεί το θέμα των αλλαγών στην επιδοματική πολιτική για την ανεργία, καθώς και την «καυτή πατάτα» των περικοπών στις συντάξεις χηρείας που αποτελεί θέμα «κόκκινο πανί» για τους συνταξιούχους.
Το θέμα του νέου μηχανισμού φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, θα απασχολήσει το ΥΠΕΘΟΟ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για το ποιοι επαγγελματίες επηρεάστηκαν και πόσο.
Η φορολόγηση των αυτο-απασχολούμενων
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το ελάχιστο εισόδημα αφορά το 50% των αυτοαπασχολούμενων, καθώς το υπόλοιπο 50% δηλώνει (τουλάχιστον φέτος) υψηλότερα κέρδη από τα ελάχιστα τεκμαρτά.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το μέτρο που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις να έχει ολοένα και πιο περιορισμένη επίπτωση. Δηλαδή, να μειώνεται ολοένα και περισσότερο το ποσοστό των επαγγελματιών που θα φορολογούνται με βάση το ελάχιστο ποσό.
Δύο είναι οι τρόποι για να γίνει αυτό. Να βελτιωθεί η αποδοτικότητα του μηχανισμού My data ο οποίος συγκεντρώνει τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα μέσω των ηλεκτρονικών τιμολογίων και -κυρίως- να βελτιωθούν τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα των επαγγελματιών ώστε να μην «ενοχλεί» το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.
Ακρίβεια, διαθέσιμο εισόδημα, αγροτικό και νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων, δηλαδή τα τέσσερα σημαντικότερα «μέτωπα» στο οικονομικό πεδίο, αποτυπώθηκαν και στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.