Skip to main content

Γιατί η ενίσχυση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου στην Ευρώπη

Η ΕΚΤ διαθέτει πάντως ένα εργαλείο γνωστό ως TIP που της επιτρέπει να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά χρέους

Δεν είναι μόνο το ευρώ που ξύπνησε με δυνατό πονοκέφαλο την επαύριον των  ευρωεκλογών.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα CDS – τα ασφάλιστρα κινδύνου, που φαίνεται να αναβιώνουν ξανά στην Ευρώπη, καθώς η αγορά πιστεύει ότι θα επικρατήσει αστάθεια τους επόμενους μήνες.

Στη Γαλλία για παράδειγμα, οι συναλλαγές για το δημόσιο χρέος ξεκίνησαν με βαριές απώλειες, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει το πρωί στο 3,184%.

Στην Ιταλία επίσης, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασαν για άλλη μία φορά το 4% και στην Ισπανία το 3,42%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Την ίδια ώρα, το ισπανικό ασφάλιστρο κινδύνου αυξάνεται κατά οκτώ μονάδες βάσης, σκαρφαλώνοντας πάνω από τις 80 μονάδες-στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Τα CDS τα εκδίδουν τράπεζες, επενδυτικά ταμεία και διάφορα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αν κάποιος δανείσει μία χώρα, ασφαλίζει ουσιαστικά το ποσό που της δάνεισε με τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει πάντως ένα εργαλείο γνωστό ως TIP (Transmission Instrumanet Protection)  που επιτρέπει στην EKT να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά χρέους για να αποτρέψει ακριβώς τα ασφάλιστρα κινδύνου να απειλήσουν την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αποκτήσει έγκαιρα, τα ομόλογα που εκδίδουν οι διάφορες χώρες και έτσι να αποτρέψει την υπερβολική διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου εντός της ευρωζώνης.

«Αν και αυτό το εργαλείο εμφανίστηκε αρχικά για να προστατεύει τις υπερχρεωμένες χώρες  του Νότου, τώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει την υπερβολική αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου της Γαλλίας», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς στο Παρίσι.

«Το θέμα είναι ότι πολλοί αναλυτές πιστεύουν πώς αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή. Η νίκη ενός ακροδεξιού κόμματος σε μια από τις πιο σημαντικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να  έρθει πιο κοντά στις βουλευτικές εκλογές, που προκήρυξε ο πρόεδρος Μακρόν, γεγονός που δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τη σταθερότητα των θεσμών και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Αν και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν  έχει μετριάσει τις αντι-ευρωπαϊκές θέσεις της σε σχέση με το 2017  και δεν ζητά πλέον να φύγει η Γαλλία από το ευρώ, πολλές από τις βασικές πολιτικές της  συγκρούονται άμεσα με τις αξίες και τους κανόνες που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή πολιτική σήμερα. Κανείς δεν μιλά για το τέλος της Ευρώπης ή του ευρώ, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι κινούνται προς μια διαφορετική Ευρώπη», προσθέτουν παράγοντες της αγοράς στη «Ν».

Μεγαλύτερη αστάθεια

Με τα ακροδεξιά κόμματα να ανεβάζουν την ισχύ τους στο πολιτικό φάσμα της Γηραιάς Ηπείρου, πολλοί πιστεύουν άλλωστε ότι θα αλλάξουν αργά ή γρήγορα οι κανόνες με τους οποίους διοικείται η  Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα έναντι του δολαρίου μετά την ήττα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς από τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογές.

«Η σημερινή βουτιά του ευρώ θα μπορούσε  να είναι μόνο η αρχή μιας «μεγαλύτερης αστάθειας» για το ενιαίο νόμισμα», παρά τις όποιες προσπάθειες της ΕΚΤ για να το στηρίξει», εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

«Η τελευταία δεκαετία έδειξε ότι η άνοδος του ακροδεξιού συναισθήματος στην Ευρώπη μπορεί να υπονομεύσει το ευρώ», λέει ο Κρίστοφερ Γουάνγκ, στρατηγικός αναλυτής της China Banking Corp.

«Οι επενδυτές μπορεί επίσης να αρχίσουν να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης για στενότερη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική ολοκλήρωση», υποστηρίζει ο Βαλεντίν Μαρινόφ, επικεφαλής στον τομέα έρευνας και στρατηγικής νομισμάτων της Credit Agricole.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση των περιθωρίων αποδόσεων των περιφερειακών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητική για το ευρώ», προσθέτει ο Γάλλος οικονομολόγος.

Πολλά από τα ακροδεξιά κόμματα αντιτάσσονται επίσης στην αύξηση της βοήθειας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να επιχειρήσουν να βάλουν φρένο στα ευρωπαϊκά κονδύλια προς το Κίεβο.