Με ένα ποσό περί τα 258 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να ενισχυθούν τα «δημόσια ταμεία» από την είσπραξη του έκτακτου φόρου που επιβλήθηκε στους προμηθευτές κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης σε συνέχεια των υπερκερδών που είχαν λόγω των υψηλών τιμών.
Πρόκειται για τα λεγόμενα υπερέσοδα των προμηθευτών, με το προαναφερόμενο ποσό να καλύπτει την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 έως και ολόκληρο το 2023. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «Ν», η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) υπέβαλε προ ημερών στο ΥΠΕΝ τη σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει, όπου και σημειώνεται το ποσό που προκύπτει μετά την εξέταση των στοιχείων που προσκόμισαν οι εταιρείες για την εξεταζόμενη περίοδο.
Εκκρεμούν δεδομένα
Σημειώνεται ότι εκκρεμούν ακόμη ορισμένα δεδομένα από κάποιες μικρές εταιρείες για την περίοδο του τρίτου τριμήνου του 2023, χωρίς ωστόσο αυτά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να αναμένεται να αλλάξουν το τελικό νούμερο. Ως προς τα επόμενα βήματα μέχρι και την είσπραξη του ποσού, το πρώτο είναι η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που θα επικυρώσει το ποσό και εν συνεχεία η ΡΑΑΕΥ χρειάζεται να προχωρήσει στην κατανομή του ποσού κατά αναλογία σε κάθε προμηθευτή, με το μεγαλύτερο μέρος να επιβαρύνει τη ΔΕΗ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή στην ελληνική αγορά.
Σκοπός του μηχανισμού είναι να ανακτηθούν τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές ενέργειας από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι το τέλος του 2023, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μοντέλο για τη λιανική ρεύματος, με την ανακοίνωση κάθε 20 του μηνός των ονομαστικών χρεώσεων που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τη φόρμουλα που έχει αποφασιστεί, οι εταιρείες καλούνται να καταβάλουν άμεσα το 60% του συνολικού ποσού, ενώ το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί όταν θα γίνει η τελική εκκαθάριση. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ποσό που θα προκύψει για την κάλυψη των χρεών που διατηρούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ, πράγμα που συνδέεται με τον συνολικότερο σχεδιασμό του υπουργείου να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των πάνω από 100 σήμερα ΔΕΥΑ της χώρας.
Τι προβλέπεται
Είναι ένα σχέδιο που θα προβλέπει συνενώσεις, με βάση πάντα το κριτήριο της τοπικότητας και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το μέτρο της ρύθμισης των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε βάθος δεκαετίας και η κάλυψη μέρους αυτών από τον λογαριασμό των υπερεσόδων των προμηθευτών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο πειθούς στα χέρια του υπουργείου για την κάμψη των όποιων αντιδράσεων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με προ μηνών στοιχεία, οι ΔΕΥΑ είχαν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκατ. ευρώ, 170 εκατ. ευρώ αποθεματικά, καθώς επίσης 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκατ. ευρώ από δάνεια.