Νέο σήμα στις αγορές στέλνει το Ελληνικό Δημόσιο με «δραστικό» περιορισμό του τελικού ποσού που θα αντλήσει μέσω της έκδοσης εντόκου γραμματίου 52 εβδομάδων από 1,6 δισ. ευρώ σε μόλις 600 εκατ. ευρώ την ερχόμενη Τετάρτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στις 5 Ιουνίου το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.
Στις 7 Ιουνίου λήγει η διάρκεια του ετήσιου εντόκου γραμματίου που είχε εκδοθεί στις 9 Ιουνίου 2023 οπότε και είχαν αντληθεί 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ, όπως έχει ανακοινώσει, προχωρά σε περιορισμό της έκθεσης της χώρας σε έντοκα γραμμάτια κίνηση η οποία επιβεβαιώνεται με την παραπάνω έκδοση.
Στόχος για μείωση του χρέους κατά 12 δισ. φέτος
Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος δανεισμού της χώρας από τις αγορές, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η μείωση του δημόσιου χρέους κατά 12 δισ. ευρώ. Στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί και μέσω της μείωσης του όγκου των εντόκων γραμματίων από τα 11,7 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι σε περίπου 8 με 8,2 δισ. ευρώ το 2024.
Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ στο πρόγραμμα του για φέτος έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του υπολοίπου των εντόκων γραμματίων κατά 3-4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, εντός του έτους αναμένεται μία ακόμα πρόωρη εξόφληση δόσεων ύψους 5,2 δις. ευρώ από το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα στις αγορές για την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας.
Η αξιολόγηση του Fitch
Την προηγούμενη Παρασκευή, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα “ΒΒΒ-” (το χαμηλότερο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας), καθώς και τις προοπτικές σταθερές.
Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο οίκος αναμένει ότι ο συνδυασμός ισχυρών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, σταθερού κόστους τόκων και μέτριας ονομαστικής ανάπτυξης θα συνεχίσει να οδηγεί τον δείκτη δημόσιου χρέους/ΑΕΠ χαμηλότερα, στο 147,3% το 2025 (από 161,9% το 2023) και κάτω από το 140% το 2028.
Το ευνοϊκό προφίλ χρέους της χώρας -μακρές λήξεις, χωρίς χρέος σε συνάλλαγμα και υψηλό μερίδιο χρέους με ευνοϊκούς όρους- μειώνει σημαντικά τους κινδύνους, ενώ τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα χρησιμεύουν ως απόθεμα ασφαλείας και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω μείωση των επιπέδων χρέους.
Το ενδιαφέρον του ΟΔΔΗΧ, αυτό το διάστημα, εστιάζεται στην επίσκεψη στελεχών του οίκου αξιολόγησης Moody’s καθώς είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη αξιολόγηση για την Ελλάδα από τον συγκεκριμένο οίκο έχει προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου.