Στα τέλη Ιουνίου, μετά και την αποστολή από την Κομισιόν του ανώτατου ορίου αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών στις 21 Ιουνίου, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διατήρηση ή μη του χαμηλού ΦΠΑ 13% στον καφέ μετά τις 30 Ιουνίου. Η αύξηση της τιμής του καφέ στις διεθνείς αγορές αποτελεί ένα ακόμα κριτήριο που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες σημειώνοντας ότι «ο καφές ως ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν έχει αυξηθεί και θα το λάβουμε υπόψη και θα κάνουμε δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ. Θέλω να θυμηθείτε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, αλλά δεν είδαμε καμία μείωση στις τιμές, αλλά και δεδομένο ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και η τιμή του καφέ».
Προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μετά τις ευρωεκλογές και πιο κοντά στα τέλη του μήνα. Ωστόσο ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια σε συνάρτηση με το κόστος που έχει το καθένα από αυτά σε δημοσιονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
Το βασικό σενάριο
Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα ροφήματα μέχρι το τέλος του έτους με κόστος λίγο πάνω από 70 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς στη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%) με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στην διάθεση των οποίων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως την 30ή.6.2024.
Επίσης, σε ότι αφορά στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, έως τις 30/6, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%. Ωστόσο, στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως και τις 30/6 ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».
Τι άλλο εξετάζεται
Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται είναι η μετάταξη όλων των προϊόντων στο ΦΠΑ 24% με αυξημένο όμως τον κίνδυνο να υπάρξουν ανατιμήσεις.
Υπάρχει όμως κι ένα ακόμα ενδεχόμενο. Στον σερβιριζόμενο καφέ να υπάρχει ΦΠΑ 24% ενώ στον καφέ που είναι take away ο ΦΠΑ να διατηρηθεί στο 13%.
Ανατιμήσεις ενόψει
Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική αναμένεται σε κάθε περίπτωση νέος γύρος ανατιμήσεων στον καφέ, με τις επιχειρήσεις του κλάδο να προσπαθούν να ισορροπήσουν τα αυξημένα κόστη που προκαλούν τα limit ups στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.
Όπως ανέφερε πρόσφατα στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κ. Τάσος Γιάγκογλου, «οι εταιρείες έχουν αφομοιώσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων εδώ και ένα πεντάμηνο, αλλά αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία θα υπάρξουν ανατιμήσεις ανάλογα με το επίπεδο τιμών που θα αναγκαστεί να αγοράσει μία επιχείρησης από τώρα και στο εξής».
Καφές: Έρχονται ανατιμήσεις έως και 20% – Γιατί αυξάνεται η τιμή του