Skip to main content

Fitch: Διατήρησε το BBB- για την Ελλάδα – Σταθερό το outlook

EPA/JUSTIN LANE

Στη βαθμίδα «ΒΒΒ-» δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο της (ανακτηθείσης) επενδυτικής βαθμίδας διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Οίκος Fitch, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις προοπτικές (outlook).

Στο «ΒΒΒ-» δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της (ανακτηθείσης) επενδυτικής βαθμίδας διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Οίκος Fitch, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις προοπτικές (outlook).

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει την αξιοπιστία της πολιτικής που υποστηρίζεται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ωστόσο τα κληροδοτήματα της κρίσης δημόσιου χρέους, ήτοι τα υψηλά επίπεδα δημοσίου και εξωτερικού χρέους, καθώς και την υψηλή ανεργία. Κρίνει δε ως χαμηλό το μεσοπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης.

Η Fitch προβλέπει μείωση του συνολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 0,8% του ΑΕΠ το 2025, με πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2024-2025.

Δημοσιονομική σύνεση

Ο Οίκος διαπιστώνει «ισχυρή δέσμευση» για δημοσιονομική σύνεση, φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων (μείωση φοροδιαφυγής, προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών) διακρίνοντας προοπτικές δημιουργίας πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου

Για το χρέος

Ο Οίκος Fitch αναμένει ότι ο συνδυασμός ισχυρών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, σταθερού κόστους αποπληρωμών και μέτριας ονομαστικής ανάπτυξης θα συνεχίσει να οδηγεί σε αποκλιμάκωση τον δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, και συγκεκριμένα στο 147,3% το 2025 (από 161,9% το 2023) και κάτω από 140% το 2028
Η Fitch καταγράφει την αβεβαιότητα ορισμένων ζητημάτων κληρονομηθέντων από το παρελθόν κρίνοντας ότι δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ανάπτυξη

Η Fitch αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 2,3% το 2024 και στο 2,4% το 2025 (από 2% το 2023), σε επίπεδα δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, συνεισφέροντας στη επίτευξη κάποιας σύγκλισης με τα εισοδήματα των προηγμένων χωρών της ευρωζώνης. Εκτιμά ότι οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών, την αύξηση της απασχόλησης και τις σταθερές επενδύσεις.

Αγορά εργασίας

Ο Οίκος σημειώνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνοδεύεται από μία σταθερά βελτίωση της αγοράς εργασίας. Σημειώνει ότι η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 15ετίας, η απασχόληση αυξάνεται και ο εργασιακά ενεργός πληθυσμός καταγράφει ήπια άνοδο. Η Fitch «βλέπει» περαιτέρω σταδιακή μείωση της ανεργίας για τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο οι κίνδυνοι έλλειψης εργατικού δυναμικού αυξάνονται, ιδιαίτερα σε τομείς της λεγόμενης «εργασίας έντασης» (τουρισμός, κατασκευές).

Τραπεζικός Τομέας

Ο Οίκος καταγράφει την διατηρούμενη εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών υψηλή ρευστότητα και κερδοφορία, που υποστηρίζονται από τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη και την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης
Ο συνολικός κεφαλαιακός δείκτης αυξήθηκε στο 18,8% στα τέλη του 2023, ελάχιστα κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (19,7%). Ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) μειώθηκε περαιτέρω στο 6,2% στο τέλος του 2023 (από 8,7% στο τέλος του 2022). Η Fitch αναμένει περαιτέρω μείωση το 2024-2025.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Οι χαμηλότερες τιμές βασικών εμπορευμάτων και η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών συνέβαλαν σε μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023, το οποίο ωστόσο παραμένει μεταξύ των υψηλότερων της ευρωζώνης. Ο οίκος αναμένει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2024-2025, λόγω ανάκαμψης της εξωτερικής ζήτησης και των επιδόσεων του τουρισμού.
Οι σταθερές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και οι ροές κεφαλαίων θα λειτουργήσουν επίσης προσθετικά

Κίνδυνοι

Δημοσιονομικοί: Στο πεδίο αυτό επισημαίνονται μια δυνητική επανάκαμψη του λόγου χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ, ως πιθανό αποτέλεσμα δημοσιονομικής διαρθρωτικής χαλάρωσης, παρατεταμένα ασθενούς ανάπτυξης ή εκπλήρωσης σημαντικών πληρωμών.
Μακροοικονομικοί: Ως τέτοιος κίνδυνος επισημαίνεται πιθανό σοβαρό σοκ που θα επηρέαζε τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και θα επιδείνωνε την εξωτερική της ανταγωνιστικότητα.