Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός για χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις που ανοίγουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν καθώς για πρώτη φορά θα επιβάλλεται φόρος εκ των προτέρων για όσους θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής.
Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θέτει σε εφαρμογή το νέο Σχέδιο ελέγχων σε νησιά και θερινούς προορισμούς.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εφοδιασμένοι με tablets και φορητά σκάνερ θα προχωρούν σε «διπλούς» επιτόπιους ελέγχους έχοντας πρόσβαση στο προφίλ του ελεγχόμενου και κάνοντας διασταυρώσεις στοιχείων.
Ο ενδιάμεσος φόρος
Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που ανοίγει μία επιχείρηση για μικρό χρονικό διάστημα. Παραμένει συνεπείς στις υποχρεώσεις της, για π.χ. κόβει αποδείξεις και τις στέλνει στην ΑΑΔΕ…. Ωστόσο όταν έρθει η ώρα της πληρωμής των φόρων… «εξαφανίζεται».
Με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει «ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου» στις περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση έχει ενδείξεις ή υποψίες φοροδιαφυγής.
Ο προσδιορισμός του φόρου μπορεί να γίνει από την ΑΑΔΕ, με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει, και πριν από την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, να προχωρά στη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ και των φόρων, πριν καν λήξει ο χρόνος που κανονικά υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ η επιχείρηση.
Οι έλεγχοι
Στηριζόμενη στο περσινό μοντέλο, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε δύο τύπους ελέγχων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς:
- Η «πρώτη» επίσκεψη θα πραγματοποιείται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ όπου ανήκουν οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις.
- Η «δεύτερη» επίσκεψη όμως θα γίνεται από ελεγκτές που υπάγονται σε άλλη περιοχή της χώρας.
Στο τέλος θα αναλαμβάνουν ρόλο οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), οι οποίοι θα είναι εφοδιασμένοι με όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις δύο προηγούμενες «επισκέψεις». Στην περίπτωση αυτή οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι.
«Σύμμαχος» στην διεξαγωγή των ελέγχων αποτελεί το myData καθώς δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει συνεχής σύγκριση της φετινής με την περσινή συναλλακτική δραστηριότητα και τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για ανάλογους στοχευμένους ελέγχους. Επιπλέον, ο αλγόριθμος θα «σαρώνει» τα πάντα σχετικά με την περιουσία του ελεγχόμενου, όπως καταθέσεις, ακίνητα, κ.α.