Skip to main content

ΕΚΤ: Αλλάζουν τα stress tests στις τράπεζες της ευρωζώνης

EPA/OLIVIER MATTHYS

Στόχος είναι η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) να γίνει ταχύτερη και πιο αποτελεσματική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει τις ετήσιες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) στις τράπεζες της ευρωζώνης, ώστε να είναι πιο σύντομες, αλλά πιο παρεμβατικές, δήλωσε η Κλόντια Μπούχ, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) θα προσαρμοστεί για να γίνει ταχύτερη και πιο αποτελεσματική, με βάση τις αλλαγές που αποφασίστηκαν τα τελευταία χρόνια», έγραψε η Κλόντια Μπούχ σε ανάρτησή της στα social media. Με τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης, οι επόπτες αξιολογούν και εκτιμούν τακτικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κάθε τράπεζα στην ευρωζώνη. «Η νέα SREP δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερη εποπτεία ή ότι θα ευνοήσουμε μια προσέγγιση «ελαφράς επαφής».

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθούν εγκαίρως για τον κύκλο SREP του 2026.

Εξι στόχοι

Σύμφωνα με την πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ «αυτές οι αλλαγές έχουν έξι στόχους: ανανεωμένη εστίαση στην ανάλυση κινδύνου, καλύτερη ενοποίηση των δραστηριοτήτων προληπτικού ελέγχου, χρήση όλων των ρυθμιστικών εργαλείων, καλύτερη επικοινωνία, πιο σταθερές μεθοδολογίες και καλύτερη χρήση της τεχνολογίας».

«Η SREP θα είναι συντομότερη και θα συμβαδίζει περισσότερο με την εποπτεία σε πραγματικό χρόνο, η οποία είναι συνεπής με ένα περιβάλλον στο οποίο οι κίνδυνοι εξελίσσονται γρήγορα», εξηγεί η Μπουχ.

Μία από τις αλλαγές που θα εισαχθούν, θα είναι ότι, ελλείψει σημαντικής αλλαγής, στο προφίλ κινδύνου μιας τράπεζας, οι αποφάσεις SREP θα αλλάζουν μόνο μία φορά κάθε δύο χρόνια, μια κατάσταση που είναι δυνατή επί του παρόντος, αλλά ισχύει μόνο για μικρό αριθμό τραπεζών.

«Η εποπτεία θα μπορούσε επίσης να είναι πιο παρεμβατική, προειδοποίησε η Κλόντια Μπουχ και πρόσθεσε: «Όταν τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων είναι ανεπαρκή, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα ενισχύσει γρήγορα την αυστηρότητα των ρυθμιστικών εργαλείων της».

Η ΕΚΤ θα απαιτήσει πιο νομικά δεσμευτικούς στόχους και θα χρησιμοποιήσει περισσότερα μέσα επιβολής, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων.

Σε αντάλλαγμα, οι προσδοκίες της ΕΚΤ και τα μέσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν θα καταστούν σαφέστερα για τις τράπεζες, δήλωσε η Μπουχ.