Ανθεκτική βλέπει την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), εκτιμώντας ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη τόσο το 2024 όσο και την επόμενη χρονιά. Για την εφετινή χρονιά βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3%, με την οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα στο 2,6% το 2025.
Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ο τουρισμός και κυρίως η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργούν ως βασικό στήριγμα της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική.
«Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την Covid το 2021 και το 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 2 τοις εκατό το 2023, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2%, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 4% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 3,7%, υπερβαίνοντας την αύξηση των εισαγωγών (2,1%)» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η EBRD.
«Οι αφίξεις και οι εισπράξεις τουριστών αυξήθηκαν σημαντικά το 2023, ξεπερνώντας τα προ Covid-19 επίπεδα. Οι δείκτες εμπιστοσύνης άρχισαν επίσης να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η χαλάρωση των τιμών της ενέργειας βοήθησε στην υποχώρηση του πληθωρισμού το 2023» προσθέτει, ενώ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις τριών από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Τα καμπανάκια
Επισημαίνεται ακόμη ότι «έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που μετριάζει τους αρνητικούς κινδύνους που προέρχονται από παγκόσμιες και περιφερειακές αναταράξεις, καθώς και από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα».
Ως εκ τούτου, η συνολική βραχυπρόθεσμη προοπτική παραμένει θετική, με την ανάπτυξη να αναμένεται να ανέλθει σε 2,3% το 2024 και 2,6% το 2025.
Βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται με πιθανές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και αδυναμίες σε βασικές εξαγωγικές αγορές και χώρες προέλευσης τουρισμού.
Μιλώντας πρόσφατα στη Ναυτεμπορική, η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Beata Javorcik, είχε επισημάνει ότι «η Ελλάδα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων και αυτό σημαίνει έξτρα κεφάλαια και – το σημαντικό – γνώσεις, που θα έρθουν από το εξωτερικό».
Είχε επίσης αναφέρει πως «είναι καθοριστικής σημασίας η Ελλάδα να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Από το να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση έως το να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας», ενώ είχε καλέσει την Ευρώπη να πει «όχι» σε εμπορικές εντάσεις. Ειδικότερα είχε σημειώσει πως θα ήταν λάθος για την Ευρώπη να ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ στην κατεύθυνση ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα και κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι περιφερειακές προβλέψεις
- Στην κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής η ανάπτυξη είναι αναμένεται να επιταχυνθεί από 0,1% το 2023 σε 2,2% το 2024 και 3,1%.
- Η ανάπτυξη στη νοτιοανατολική ΕΕ είναι προβλέπεται να επιταχυνθεί από 2 τοις εκατό το 2023 σε 2,8 τοις εκατό το 2024 και 3,1 τοις εκατό το 2025.
- Ομοίως, η ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται να ανέβουν από το 2,5 τοις εκατό το 2023, σε 3,3 τοις εκατό το 2024 και 3,7 τοις εκατό το 2025.
- Η ανάπτυξη στην Κεντρική Ασία προβλέπεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς από 5,7% το 2023 σε 5,4% το 2024. Ωστόσο θα ανεβάσει ταχύτητα στο 5,9% το 2025.
- Στον Καύκασο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί από 3,8% το 2023 σε 4,1% το 2024 προτού μετριαστεί πιο κοντά στο 3,5% το 2025.
- Στην Τουρκία εν μέσω εκρηκτικού πληθωρισμού η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 4,5% το 2023 σε 2,7% το 2024, πριν επιταχυνθεί στο 3% το 2025.