Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Νομοθετική ρύθμιση για πάγωμα επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Menelaos Myrillas / SOOC

Το εκ νέου «πάγωμα» των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους

Νομοθετική ρύθμιση, για «πάγωμα» επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στα περσινά επίπεδα, προανήγγειλε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Το εκ νέου «πάγωμα» των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με όσα τόνισε ο Υπουργός στον ΣΚΑΪ.

Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η επιβάρυνση που έχει προκύψει μετά τη λήξη της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης οφειλών διατηρήθηκαν σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 έως τώρα, προστατεύοντας τους οφειλέτες από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Κατά 2,3 μονάδες έχει αυξηθεί το επιτόκιο

Για τον λόγο αυτό, οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ, ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή, διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 2,31 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, για τις 12 δόσεις της ρύθμισης το επιτόκιο έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,37%, ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,18% από 5,87%.

Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Αντίθετα με την πάγια ρύθμιση, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, η μηνιαία προσαύξηση δηλαδή που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μια δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει «παγώσει» έως τον Αύγουστο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση. Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων

Πηγή: ΕΡΤ