Σαρωτικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο πλέον θα σχεδιάζεται με άξονα 20ετίας, παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής του, Νίκος Παπαθανάσης.
Τις βασικές πτυχές της συγκεκριμένης παρέμβασης δημοσίευσε κατ΄ αποκλειστικότητα η «Ν» (φ.10/5/22024) και στόχος, είναι η τόνωση των επενδύσεων στη χώρα.
Σε αυτή την ανάγκη άλλωστε στάθηκε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι οι επενδύσεις έχουν κομβική σημασία για την ανάπτυξη και η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές.
Ο ίδιος σημείωσε ότι από το 2019 οι επενδύσεις στην Ελλάδα τρέχουν με συν 41% έναντι 1% στην Ευρωζώνη, ωστόσο δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε περισσότερες επενδυσες από την ΕΕ, καθώς το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κρίσης, χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια για να καλυφθεί.
Αναφερόμενος στην υψηλή απορροφητικότητα που καταγράφει η χώρα μας στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι η αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων, αποτελεί προτεραιότητα και πατριωτικό μας καθήκον.
Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, το σχετικό νομοσχέδιο για το νέο ΠΔΕ θα κατατεθεί στη βουλή εντός του Μαϊου, ωστόσο θα υπάρξει μεταβατική περίοδος περίπου οκτώ με 10 μήνες, ώστε να υπάρξει η απαραίτηση προσαρμογή από τους φορείς χρηματοδότησης.
Η εξειδίκευση των διατάξεων του νέου πλαισίου που θα επονομάζεται Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έγινε από τον κ. Παπαθανάση ο οποίος ανέφερε ότι με το νέο σύστημα θα υπάρχει μακρόπνος σχεδιαμός τω έργων που πρέπει να γίνει, ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα γνωρίζει με ακρίβεια για τις προγραμματισμένες δαπάνες ακόμα και σε βάθος δεκαετίας. Πολύ δε περισσότερο όταν ενεργοποιηθεί το GovERP όπου το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει σε πργαμτικό χρόνο την εξέλιξη του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρχει εκ των προτέρων κατάταξη των έργων τα οποία θα χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και αυτά που θα χρηματοδοτούνται από εθνικά κονδύλια, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι γνωστές οι όποιες επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού.
Εν συντομία το ΕΠΔΕ:
Θεσπίζεται Άξονας Μακροχρόνιων Δεσμεύσεων σε ορίζοντα 20ετίας για τα έργα των οποίων το κόστος ολοκλήρωσης εκτείνεται σε χρόνο πέραν της εκάστοτε προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματικά η παρακολούθηση των έργων.
Συστήνεται Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Δαπανών Συντήρησης και Λειτουργίας Έργων ΠΔΕ με ορίζοντα 10ετίας προκειμένου να παρακολουθείται και να διασφαλίζεται η ομαλή χρηματοδότηση για το χρονικό διάστημα πέραν της ολοκλήρωσής τους. Συγκεκριμένα γίνεται υποχρεωτική η υποβολή στοιχείων ως προς το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης (συνολικό και ετήσιο), τον αρμόδιο φορέα συντήρησης και την πηγή χρηματοδότησης.
Δημιουργείται διακριτός λογαριασμός για τη χρηματοδότηση έργων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, την εκτέλεση και την παρακολούθηση των σχετικών πληρωμών. Στόχος είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση και παρακολούθηση των έργων αυτών.
Τα μεμονωμένα έργα εντάσσονται σε ομάδες και κατηγορίες σε συνδυασμό με τους στρατηγικούς στόχους και τους Άξονες των Προγραμμάτων.
Δημιουργείται νέος μηχανισμός παρακολούθησης και διαχείρισης των έργων, που δεν περιλαμβάνονται σε Προγράμματα (Λοιπά Έργα) απλουστεύοντας τη διαδικασία ένταξης των έργων αυτών στο ΠΔΕ.
Εισάγεται η υποχρέωση των φορέων χρηματοδότησης να εκτιμήσουν τις δαπάνες τους και να ενημερώσουν σχετικά ως προς το ΠΔΕ μία φορά ετησίως (Σεπτέμβριος) κατά το στάδιο προετοιμασίας κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού του επόμενου έτους συνδυαστικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Προβλέπεται ρύθμιση περί αυτόματης επανεγγραφής των ήδη ενταγμένων έργων στο ΠΔΕ του επόμενου έτους χωρίς προηγούμενη πρόσθετη διαδικασία.
Ενοποιούνται δύο διαδικαστικά βήματα, αυτά της χρηματοδότησης και της κατανομής για την ταχύτερη υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Βελτιώνονται οι όροι ένταξης των «έργων προς ωρίμανση» στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) προκειμένου να μεταφερθούν μελλοντικά στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΠΔΕ θέτοντας ως επιπλέον κριτήριο πέραν της συνάφειας του έργου και αυτό της διαθεσιμότητας των πόρων.
Εξορθολογίζεται η διαδικασία της υπερδέσμευσης των πιστώσεων καθώς προβλέπεται μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των ετήσιων πιστώσεων από τους φορείς χρηματοδότησης, από 60% σε 70%, και την «επιβράβευση» των φορέων χρηματοδότησης εφόσον παρουσιάσουν ικανοποιητική απορρόφηση ποσοστού 70%.
ΤΑΑ: η επόμενη δόση
Ερωτηθείς για το πότε θα κατεθεί το αίτημα για την τέταρτη εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ του σκέλους επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, ο κ. Παπαθανάσης, ανέφερε ότι το αίτημα θα υποβληθεί εντός Μαϊου, καθώς απομένη ακόμη η εκπλήρωση τριών οροσήμων.
Αυτά είναι η συμπλήρωση 9.700 επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο του προγράμματος εξοικονομώ – αλλάζω συσκευή και οι υπογραφές δύο συμβάσεων για έργα πρασίνου και οδοποιϊας στο έργο της Διπλής Ανάπλασης της Αθήνας (Λ. Αλεξάνδρας – Βοτανικός).