Ζητήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, τις προμήθειες και τα επιτόκια των τραπεζών, τη δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την υλοποίηση των προγραμμάτων στήριξης της Πολιτείας, την ιδιωτικοποίηση των μετοχών του δημοσίου στις τράπεζες, και άλλα, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου και τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ
Ο Νίκος Παππάς, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε ένας ειλικρινής διάλογος, κατά τον οποίο συζητήθηκε όλη η ατζέντα των θεμάτων που άπτονται του κλάδου, με κάθε πλευρά να παρουσιάζει τις θέσεις της και τις, προφανώς, διαφορετικές προσεγγίσεις της επί ζητημάτων που απασχολούν την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αναγνωρίζουμε πως οι τράπεζες κινούνται μέσα στο εποπτικό και νομοθετικό πλαίσιο, που έχει θέσει και θέτει η Πολιτεία».
«Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εγείραμε ζητήματα επί τριών διαφορετικών πυλώνων. Θέσαμε τα εξής:
1. Τα προβλήματα δανειοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο θέτουμε επίμονα και για μακρό διάστημα, τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί όροι αποκλείουν το 96% των ΜμΕ.
2. Την ανησυχία μας για την πορεία και την εξέλιξη των κόκκινων δανείων, τα οποία μπορεί να έχουν ‘φύγει’ από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν και να επηρεάζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.
3. Η ήδη υψηλή κερδοφορία των τραπεζών επιτρέπει τη μείωση των προμηθειών και των επιτοκίων χορηγήσεων», είπε και πρόσθεσε:
«Νομοθετική πρόταση για ζητήματα που άπτονται του τραπεζικού κλάδου»
«Τονίσαμε ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε νομοθετική πρόταση για ζητήματα που άπτονται του τραπεζικού κλάδου».
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της ιδιωτικοποίησης των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο στις τράπεζες, όπου καταγράφηκαν οι διαφορετικές θέσεις των δύο πλευρών, αλλά και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, όπου μεταφέραμε την ανησυχία μας για το ύψος του.
«Βασική στόχευση όλων πρέπει να αποτελεί η λειτουργία εντός ενός πλαισίου και η λήψη αποφάσεων που θα προωθούν τη δίκαιη ανάπτυξη, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των νοικοκυριών», σημειώνεται.