Χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και άλλοι φορολογούμενοι στους οποίους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσυμπλήρωσε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την ηλεκτρονική υποβολή τους και προέβη ακόμη και σε προεκκαθάρισή τους, αδυνατούν να υποβάλουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις.
Πρόκειται για κατηγορίες εγγάμων φορολογουμένων κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, εκτός από τόκους καταθέσεων, ή εγγάμων φορολογουμένων με πενιχρά εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση, στις οποίες τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο συζύγων δικαιούται επιστροφή φόρου.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η Διοίκηση της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούσαν να υποβάλουν τις έτοιμες προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους με ένα κλικ ή θα μπορούσαν να μην τις υποβάλουν καν αλλά να περιμένουν να τις υποβάλει για λογαριασμό τους η ΑΑΔΕ, στις 2 Ιουλίου, οπότε θεωρητικά είχαν απαλλαγεί από το άγχος της υποβολής των δηλώσεων.
Μήνυμα
Στην πραγματικότητα, όμως, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεών τους είναι αδύνατη και η τυχόν άμεση είσπραξη της επιστροφής φόρου ή η πίστωση της επιστροφής σε εκκρεμείς οφειλές, ακόμη κι αν τη δικαιούται ο άλλος σύζυγος, δεν μπορεί να γίνει.
«Άρνηση»
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει δηλώσει στην ΑΑΔΕ τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού του λογαριασμού.
Σε κάθε προσπάθεια υποβολής των δηλώσεων αυτών το σύστημα ΤΑΧΙSnet «αρνείται» να προχωρήσει στην εκκαθάριση και αποστέλλει αυτόματο μήνυμα το οποίο απευθύνεται συνήθως στη σύζυγο του υπόχρεου φορολογούμενου και αναγράφει τα εξής:
«Δεν έχετε δηλώσει αριθμό IBAN ή αυτός που έχετε δηλώσει δεν είναι έγκυρος συντακτικά. Βάσει της δήλωσής σας προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και υποχρεούστε να γνωστοποιήσετε τον αριθμό IBAN τραπεζικού λογαριασμού σας στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE//”Μητρώο και Επικοινωνία”//”Δήλωση Λογαριασμού IBAN”.
Επισημαίνεται ότι o/η σύζυγος/ ΜΣΣ εισέρχεται με τους δικούς του/της κωδικούς πρόσβασης στην αντίστοιχη εφαρμογή. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους».
Ξεμπλοκάρισμα δηλώσεων σε επτά βήματα μέσω του ΤΑΧΙSnet
Για το ξεμπλοκάρισμα των δηλώσεων:
- Όσες σύζυγοι έχουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους, έστω και ως συνδικαιούχες με τους συζύγους τους, θα πρέπει να δηλώσουν τον λογαριασμό αυτόν στην πλατφόρμα του ΤΑΧΙSnet, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης στη δική τους μερίδα και ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Μετά την είσοδό τους στο σύστημα, από το κεντρικό μενού πρέπει να κάνουν κλικ στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία».
- Να κάνουν κλικ στην επιλογή «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ» για να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης των στοιχείων του λογαριασμού.
- Να επιλέξουν (να κάνουν κλικ στην επιλογή) «Μεταβολή», ώστε να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης των στοιχείων του λογαριασμού.
- Να φωτογραφίσουν με το κινητό τους smartphone την πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου του τραπεζικού λογαριασμού, στην οποία αναγράφεται το όνομά τους, ως δικαιούχων ή συνδικαιούχων, και ο αριθμός ΙΒΑΝ του λογαριασμού.
- Να μεταφορτώσουν τη φωτογραφία στην πλατφόρμα δήλωσης του λογαριασμού, όπως τους ζητείται από το σύστημα στη φόρμα δήλωσης.
- Να αναγράψουν στο σχετικό πεδίο τον αριθμό του λογαριασμού τους, ο οποίος πρέπει να είναι ίδιος με αυτόν που υπάρχει στη μεταφορτωμένη φωτογραφία.
- Να επιλέξουν (να κάνουν κλικ στην επιλογή) «Καταχώρηση», ώστε να ολοκληρωθεί η υποβολή των στοιχείων στην ΑΑΔΕ.
- Όσες σύζυγοι δεν έχουν καν τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να πάνε στα υποκαταστήματα των τραπεζών για να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των λογαριασμών αυτών, με τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω, ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι δηλώσεις τους. Κάτι τέτοιο όμως συνεπάγεται τεράστια ταλαιπωρία, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κλειστεί ραντεβού στο υποκατάστημα μιας τράπεζας για να διενεργηθεί η διαδικασία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού, η οποία απαιτεί υποβολή διάφορων δικαιολογητικών (εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης προηγούμενου έτους, αποδεικτικού διεύθυνσης κατοικίας κ.λπ.) καθώς και άμεση κατάθεση ενός μίνιμουμ χρηματικού ποσού 30-40 ευρώ για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός!