«Kλείνει» η κυβέρνηση το θέμα των χρεώσεων που επιβάλλουν τράπεζες, εκκαθαριστές και σχήματα καρτών στις μικρές συναλλαγές.
Η λύση στο ζήτημα μείωσης των προμηθειών που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS θα έρθει μέσω νομοθετικής ρύθμισης που «έρχεται» στη Βουλή ακόμα και εντός της εβδομάδας.
Η συγκεκριμένη κίνηση συμπίπτει με το τέλος του χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να διαμηνύει για ακόμα μία φορά ότι η 30η Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία.
Ο διάλογος για τη μείωση των χρεώσεων μεταξύ του ΥΠΕΘΟ και όλων των εμπλεκομένων (τράπεζες και εταιρείες αποδοχής συναλλαγών με κάρτες) είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση για τη μείωση των προμηθειών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες αν και ήταν διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών, από το 0,20% στο 0,10% για τις χρεωστικές κάρτες, οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι (πρόκειται για τις πρόσθετες επιμέρους προμήθειες που τις ανέβαζαν μέχρι το 1% ή και 2%) δεν συμφωνούσαν. Αυτό οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στο να παρέμβει και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.
Τι θα προβλέπει η τροπολογία
Η σχετική τροπολογία θα προβλέπει ότι το ποσοστό της προμήθειας για συναλλαγές έως 10 ευρώ που θα πραγματοποιούνται μέσω POS θα μειωθεί στο μισό.
Η μείωση αυτή δεν αφορά στο σύνολο της αγοράς, αλλά σε εκείνους τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) όπου καταγράφονται μικρά περιθώρια κέρδους.
Όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές, δεν θα αφορά εμπορικές αλυσίδες, εστίαση ή σούπερ μάρκετ με υψηλούς τζίρους. Θα αφορά ΚΑΔ όπου καταγράφονται πολλές πωλήσεις αξίας έως 10 ευρώ, όπως περίπτερα, λαϊκές αγορές, ταξί, κ.α.
Σύνδεση ταμειακών – POS
Λίγες ημέρες απομένουν πλέον μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και τον Κωστή Χατζηδάκη να διαμηνύει για ακόμα μία φορά ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.
Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ξεκινήσει ελέγχους σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει ραντεβού με τα πρώτα πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ να έχουν επιβληθεί.
Στο μεταξύ αναζητείται λύση σε περίπου 10.000 επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν αλλά δεν μπορούν να προμηθευτούν POS καθώς περιλαμβάνονται στη λίστα του Τειρεσία. Αναφερόμενος στο θέμα ο Κωστής Χατζηδάκης παρέπεμψε σε ανακοίνωση της (ΑΑΔΕ) στις αρχές Μαΐου μέσω της οποίας θα διευκρινίζονται διάφορα θέματα που έχουν προκύψει.