Αποκαλυπτήρια τη Δευτέρα το μεσημέρι του τελικού «λογαριασμού» για το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος του 2023 από τη Eurostat. Στοιχεία τα οποία θα δείξουν και το πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι για το οικονομικό επιτελείο να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για φέτος.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι ο στόχος-δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί για το 2023. Δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρχει υπέρβαση πάνω από 1,3% του ΑΕΠ ή και 1,5% του ΑΕΠ. Μόλις πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 έκλεισε κοντά στο 2% του ΑΕΠ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 1,7% του ΑΕΠ.
Ποια είναι η μαγιά εκκίνησης για το 2024
Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις από τη Eurostat θα συμβάλλουν στο να ξεκαθαρίσει όχι μόνο πόσο ήταν τελικά το υπερπλεόνασμα γενικής κυβέρνησης του 2023, αλλά και ποιο μέρος από το υπεπλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που εμφάνισε ο προϋπολογισμός το α΄ δίμηνο του 2024 μεταφέρεται στην περσινή χρονιά (τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος του 2023 που εισπράττονταν μέχρι τον Φεβρουάριο).
Συνυπολογίζοντας και τα αποτελέσματα όλων των κρατικών φορέων γενικής κυβέρνησης θα φανεί τι απομένει από όλα αυτά για τη φετινή χρονιά, ώστε το ποσό αυτό να αποτελέσει σημείο εκκίνησης και «μαγιά» για το φετινό πλεόνασμα. Ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος είναι στο 2,1% του ΑΕΠ. Φέτος, στα έσοδα που υποστηρίζουν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ είναι κυρίως τα έσοδα από ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, το φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές και αποκρατικοποιήσεις.
Ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις
Όπως τόνισε μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης S&P στην έκθεση του για την Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής (αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές), οι ισχυρές επιδόσεις στα έσοδα οδηγούν σε αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές. Αναμένουμε ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης για 2,1% του ΑΕΠ φέτος, σηματοδοτώντας το τέλος της περιόδου εξυγίανσης της Ελλάδας μετά την πανδημία. Η υπεραπόδοση των εσόδων έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, με τις προσπάθειες για ενίσχυση της ψηφιοποίησης να αποδίδουν καρπούς με την υψηλότερη φορολογική συμμόρφωση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Από φέτος και περισσότερο το 2025 ξεκινά μία δύσκολη περίοδος για τα ευρωπαϊκά κράτη καθώς τίθενται σε πλήρη ισχύ το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 23 του μηνός. Κάθε ευρώ μετριέται με ιδιαίτερη προσοχή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς η χώρα, όπως κι άλλα κράτη-μέλη, θα είναι υπό επιτήρηση από τις Βρυξέλλες.