Στην αναβάθμιση του outlook του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικό από σταθερό προχώρησε η Standard and Poor’s, διατηρώντας αμετάβλητη τη βαθμίδα «BBB-
Η κίνηση αυτή της S&P, του πρώτου από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην χώρα μας, είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αξιολογήσεις των αξιόχρεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες με ορατό τον κίνδυνο υποβαθμίσεων για ορισμένες από αυτές.
Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του S&P ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει αυτή της Ευρωζώνης.
Βασικά σημεία της αξιολόγησης του οίκου
• Οι ελληνικές Αρχές επιχειρούν σε μία ευρεία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζουν τις μακροπρόθεσμες στενότητες
• Παρά τα πρόσφατα κάπως πιο ήπια οικονομικά στοιχεία, η ανάπτυξη της οικονομίας ξεπέρασε αυτή του μέσου όρου της Ευρωζώνης, «μία τάση που αναμένουμε να συνεχιστεί»
• Το προηγούμενα πολύ υψηλό καθαρό δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό στο ΑΕΠ μειώνεται και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει «αν οι προσδοκίες μας για δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ υλοποιηθεί
«Είναι μία απάντηση σε όσους συνεχώς γκρινιάζουν και προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων πέντε ετών: την χωρίς προηγούμενο αύξηση των εξαγωγών, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη μεγάλη μείωση της ανεργίας κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και το ότι τελευταία έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Τι είχε επισημάνει ο οίκος S&P το Φθινόπωρο
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος S&P είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου τον περασμένο Οκτώβριο κατατάσσοντας το στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) επικαλούμενος τη σταθερή προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας. Οι προοπτικές (outlook) ορίζονταν ως σταθερές.
Το Φθινόπωρο του 2023 οι αναλυτές του οίκου είχαν επισημάνει ότι ο S&P θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω, σε επίπεδα ανάλογα του χρέους άλλων οικονομιών με αντίστοιχη αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο, όπως τονίζονταν, θα μπορούσε να συμβεί εάν συνεχιστούν τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλη χρονική περίοδο και από τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πλήρη αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό τους επόμενους μήνες να γίνουν περαιτέρω βήματα στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, ειδικά εκείνων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.