Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή «βλέπει» το ΔΝΤ. Στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Ταμείο διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα για φέτος και την επόμενη χρονιά και μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου θα υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2024 για να μειωθεί περαιτέρω το 2025. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το Ταμείο εκτιμά ότι θα κινηθεί σε οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του Φθινοπώρου για το 2024 χωρίς να καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τουλάχιστον για φέτος. Ωστόσο φαίνεται ότι ο στόχος για πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, το Ταμείο εκτιμά ότι θα επιτευχθεί το 2025, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2024 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 2%, διατηρώντας την εκτίμηση του στα ίδια επίπεδα με την έκθεση του Φθινοπώρου. Όσον αφορά το 2025, το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με οριακά χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2024, στο 1,9%. Για φέτος η εκτίμηση του Ταμείου παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης που με βάση τον προϋπολογισμό θα φτάσει στο 2,9%. Ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η ελληνική οικονομία τόσο φέτος όσο και το 2025 εκτιμάται ότι θα καταγράψει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%. Οι τελικές εκτιμήσεις θα αποτυπωθούν στο «συνοπτικό» Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα αποστείλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες έως τα τέλη του μήνα με βάση τη σημερινή υποχρέωση που υπάρχει από τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση είναι στο κείμενο να περιληφθεί και η νέα πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης γύρω από το 2,5% φέτος και το 2025.
Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη
Στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του Φθινοπώρου. Το 2024 το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αυξηθεί με ρυθμό 0,8% έναντι αύξησης 1,3% που εκτιμούσε το Φθινόπωρο, και στο 1,5% το 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι ο έκτος υψηλότερος στην ευρωζώνη μετά τη Μάλτα (5%), την Κροατία (3%), την Κύπρο (2,7%), τη Λιθουανία (2,2%) και τη Σλοβακία (2,1%). Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2024 θα επιστρέψει σε οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 0,2% έναντι επιβράδυνσης 0,5% που εκτιμούσε το Φθινόπωρο. Το 2025 το γερμανικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,3%.
Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,7%, υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης που θα φτάσει στο 2,4%. Το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με την ευρωζώνη δηλαδή στο 2,1%.
Όσον αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα έτη επιτυγχάνοντας μάλιστα το 2024 να υποχωρήσει κάτω από το 10%. Πιο συγκεκριμένα η ανεργία θα μειωθεί στο 9,4% φέτος και στο 8,7% το 2025.