Διπλό Καλάθι Πάσχα, ένα για το Πασχαλινό τραπέζι που θα περιλαμβάνει αρνί και κατσίκι και ένα Καλάθι του Νονού, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε σχετικές δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων του νέου εξαγωγικού hub της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος στη Σίνδο.
Γνωστοποίησε, επίσης, ότι «θέλουμε οι τιμές στο Πασχαλινό Καλάθι να είναι ίδιες ή χαμηλότερες με πέρυσι και έχουμε ζητήσει από όλα τα Σούπερ-Μάρκετ την τιμή του αρνιού να είναι ίδια με πέρυσι ή χαμηλότερη. Και πιστεύω θα το πετύχουμε».
Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο οι πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπορούν να πάνε πίσω τα σχέδια της Κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας, διαμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις εξ αφορμής των διαφόρων εξελίξεων οι οποίες συμβαίνουν δυστυχώς στη γειτονιά μας. Συνεχίζουμε τους ελέγχους».
Όσον αφορά το Καλάθι του Πάσχα, με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Ανάπτυξης, «θεωρούμε ότι η τιμή του αρνιού θα πρέπει να είναι στα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα φέτος».
Ερωτηθείς εpίσης εάν η απεργία των γεωτεχνικών θα προκαλέσει προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με αμνοερίφια απάντησε:
«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις γενικότερες εξελίξεις στη γειτονιά μας, εντός και εκτός Ελλάδος, και να διασφαλίσουμε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές για τα προϊόντα για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά».
Όσον αφορά, δε, στα μέτρα της Κυβέρνησης ενάντια στην ακρίβεια, ο κ.Σκρέκας τόνισε ότι πλέον και στα σούπερ μάρκετ και σε άλλες πολύ μεγάλες αλυσίδες «βλέπουμε αποπληθωρισμό σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο» στο σύνολο των προϊόντων και γιαυτό φαίνεται ότι και η ΕΛΣΤΑΤ που έχει μια χρονοκαθυστέρηση και το παρακολουθεί αυτό ανακοίνωσε ότι πήγαμε από το 8,3 στο 5,3% μέσα σε δυο μήνες στη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων και πρόσθεσε:
«Και επίσης φάνηκε ότι αποδώσανε τα μέτρα και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν ακόμη περισσότερο γιατί ένας μήνας πέρασε, ο πρώτος μήνας ήταν αυτός. Άμα δείτε τις κατηγορίες ατομική φροντίδα και διάφορα είδη νοικοκυριού – και είναι κατηγορίες που μετράει η ΕΛΣΤΑΤ – είχαμε μείον 2% και μείον 2,5% πληθωρισμό , δηλαδή αρνητικό πληθωρισμό , είχαμε μείωση λοιπόν, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Που σημαίνει τελικά ότι στα προϊόντα αυτά, που είναι τα σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, καθαριστικά σπιτιού κ.ο.κ. τελικά φαίνεται ότι πραγματικά οι τιμές μετά τα μέτρα που πήραμε μειώθηκαν, υποχώρησαν.
Βεβαίως δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσουμε. Και έχουμε δρόμο ακόμα. Προφανώς θα συνεχίσουμε τους ελέγχους, δεν πρόκειται να σταματήσουμε και αυτά τα έκτακτα μέτρα θα τα συνεχίσουμε μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται και σε άλλες κατηγορίες. Είδαμε ότι το μήνα Μάρτιο οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά μειώθηκαν σημαντικά, μέχρι και 6%, είχαμε μείον 6% πληθωρισμό, δηλ. αποπληθωρισμό από μείον 2% έως μείον 6% έξι σε φρέσκα προϊόντα, επίσης στα ψάρια είχαμε αποπληθωρισμό, άρα βλέπουμε ότι τα μέτρα σιγά σιγά αποδίδουν και το βλέπουν και τα ΣΜ που με ίδιους όγκους με πέρυσι έχουν χαμηλότερους τζίρους, δηλαδή ενώ οι όγκοι είναι ίδιοι-ελαφρά μειωμένοι, ο τζίρος είναι πιο μειωμένος από την μείωση του όγκου, που σημαίνει ότι έχουμε αποπληωθρισμό πια.
Έχουμε ξεπεράσει τους 20.000 ελέγχους και συνεχίζουμε βεβαίως, έχουμε επιβάλει 17,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία και παραπλανητικές εκπτώσεις και ελέγχουμε ακόμη και για παραπλανητικές εκπτώσεις και για αθέμιτη κερδοφορία».