«Φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο το οποίο δίνει έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού, και να εστιάσουμε σε μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των προορισμών». Αυτό τονίζει σε δήλωσή της στη Ναυτεμπορική η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, την ώρα που σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το 2023 η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία σημείωσε ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας στο επίπεδο των 28,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 13% του ΑΕΠ.
Το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 30% του ΑΕΠ αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του τομέα μέσω πολλαπλασιαστών. Όπως αναφέρεται στην μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ η τουριστική δραστηριότητα παραμένει κατά κύριο λόγο εξαγωγική, αφού το 82,7% των εισπράξεων προέρχεται από τον εισερχόμενο τουρισμό.
Η πλήρης δήλωση της Όλγας Κεφαλογιάννη στη Ναυτεμπορική είναι η ακόλουθη:
«Ο ελληνικός τουρισμός αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Πολλές οικονομικές δραστηριότητες, πέραν της αμιγώς τουριστικής, στηρίζονται στο εισόδημα που παράγει η τουριστική δαπάνη.
Αποτελεί ασφαλώς επιδίωξή μας η αύξηση των οφελών από τον τουρισμό, όπως και η αύξηση της μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, στο οποίο απαιτείται μια θεμελιώδης αλλαγή νοοτροπίας.
Φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο το οποίο δίνει έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού, και να εστιάσουμε σε μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των προορισμών.
Ο σχεδιασμός μας στο Υπουργείο Τουρισμού περιλαμβάνει της διασφάλιση των προϋποθέσεων εκείνων, ώστε ο τουρισμός να συνεχίσει να ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες και στο μέλλον.
Και βέβαια, πέραν του οικονομικού σκέλους, συνυπολογίζουμε στο σχεδιασμό μας και την κοινωνική διάσταση του τουρισμού, την ευημερία και την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, την καθημερινότητα των κατοίκων στους προορισμούς.
Προωθούμε λοιπόν ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης στη διαχείριση και προώθηση των προορισμών μας, δίνοντας κίνητρα για τη σύσταση και λειτουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών. Στοχεύουμε ακόμα, στην ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας, στη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό.
Προωθούμε επίσης επενδύσεις σε υποδομές οι οποίες θα υποστηρίξουν ένα νέο κύκλο τουριστικής ανάπτυξης. Θα ενισχύσουν τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και θα δώσουν ώθηση σε δραστηριότητες που θα συμβάλουν στη διάχυση των τουριστικών ροών σε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και σε μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, αμβλύνοντας έτσι και την πίεση σε προορισμούς σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους.
Σχεδιάζουμε και μεριμνούμε λοιπόν σήμερα για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών, με γνώμονα την προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και κριτήρια τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος.»