Η δυσκολία διασύνδεσης του ΕΦΚΑ (ΚΕΑΟ) με τις Τράπεζες, προκαλεί καθυστέρηση στην τακτοποίηση χιλιάδων συνταξιούχων με χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση, οι οποίοι αδυνατούν ακόμα να λάβουν τη σύνταξή τους. Έτσι, δεν αναμένεται πριν από το Πάσχα να επιτευχθεί η έναρξη της διαδικασίας, ώστε να περιοριστούν και άλλο οι εκκρεμότητες του Φορέα, αλλά και να μπορέσουν χιλιάδες δικαιούχοι να λάβουν τη σύνταξη που τους αναλογεί, έστω και μειωμένη. Ταυτόχρονα, στους 70.000 ανέρχονται οι ασφαλισμένοι με χρέη έως 100 ευρώ μόλις προς τον ΕΦΚΑ που έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και βρέθηκαν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και σε αυτούς ειδικά τους μικροφειλέτες, η ασφαλιστική ικανότητα επανέρχεται αυτόματα.
Αναφορικά με τους συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω χρεών δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση για να λειτουργήσει το σύστημα και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι σχετικές αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση, είναι έτοιμη από το υπουργείο Εργασίας. Διαπιστώνονται όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καθυστερήσεις στο πεδίο εφαρμογής που σχετίζεται με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η απαραίτητη διασύνδεση ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και στις Τράπεζες, για το συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτικό, για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση που ψηφίστηκε και να αρχίσει να λαμβάνει τη σύνταξή του, με την ανάλογη μηνιαία παρακράτηση, να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου. Ο στόχος είναι να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.
Ειδικά για όσους έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, το όριο ένταξης στη ρύθμιση τοποθετείται στα 62 έτη με τα χρόνια ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης για χρέος έως 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες (από 20.000 ευρώ που ήταν) και έως 10.000 ευρώ για αγρότες (από 6.000 ευρώ που ήταν). Τα επιπλέον 10.000 ευρώ χρέους που προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 4.000 ευρώ για τους αγρότες, σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση, θα μπορούν να αποπληρωθούν, με παρακράτηση του 60% της σύνταξης των δικαιούχων. Έτσι, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει μόνο το 40% της σύνταξης που δικαιούται, μέχρι η οφειλή του να υποχωρήσει κάτω από τα 20.000 ευρώ, αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή κάτω από τα 6.000 ευρώ, αν είναι αγρότης. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο χρέος θα εξοφλείται σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ίσχυε.
Στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που θα ελέγχει ο ΕΦΚΑ, εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις, είναι το όριο ηλικίας και να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα).
Στην αναμονή 20.000 ασφαλισμένοι
Υπολογίζεται ότι, στο ΚΕΑΟ έχουν ενταχθεί στο σχετικό μητρώο περίπου 110.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που προέρχονται από τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, με χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση, που κυμαίνεται από 20.000 έως 30.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ. Επίσης, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 27.000 οι αγρότες με αντίστοιχο χρέος που κυμαίνεται από 6.000 έως 10.000 ευρώ, που συνολικά φτάνει στα 175 εκατ. ευρώ. Όμως από το σύνολο των 137.000 περιπτώσεων, εκτιμάται ότι μόνο το 10 – 15% πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή έως 20.000 άτομα.
Ως προς το σκέλος της ασφαλιστικής ικανότητας, όσοι χρωστούν μικροποσά έως 100 ευρώ έκαστος (περίπου 70.000 άτομα), θα πάψουν να λογίζονται ως ασφαλιστικά ανίκανοι. Όσοι έχουν καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μέχρι το ανωτέρω ποσό, θα λάβουν ξανά ασφαλιστική ικανότητα. Η συγκεκριμένη παρέμβαση που προωθήθηκε με ειδική τροπολογία στη Βουλή, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς τον Μάρτιο χιλιάδες πολίτες που αγνοούσαν ή δεν είχαν αντιληφθεί ή αμέλησαν να εξοφλήσουν αυτό το μικρό ποσό χρέους, βρέθηκαν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και έχασαν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκαν να μεταβαίνουν πολλοί εξ αυτών στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για να τακτοποιήσουν το πρόβλημά τους, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι ουρές στον Φορέα! Όπως τόνισε σε χθεσινή τηλεοπτική της συνέντευξη, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, «πριν από λίγους μήνες κάναμε μία μεταρρύθμιση σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν χρέη θα μπορούν μεν να καλύπτονται από το Δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Από αυτή τη μεταρρύθμιση υπήρχαν εύλογες εξαιρέσεις όπως οι πληττόμενοι από φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές».