Μέσω ενός κεντρικού ψηφιακού συστήματος τυποποιημένης παρακολούθησης οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται εγκαίρως ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε εκκρεμότητα έχει δημιουργηθεί και να μην χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν. Αν ο οφειλέτης δεν «κλείσει» τις υποχρεώσεις του, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.
Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, εξορθολογίζονται οι κανόνες που αφορούν στην απώλεια των ρυθμίσεων στην εφορία. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν ή να τακτοποιούν οφειλές που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης.
Τι αλλάζει με τον νέο κώδικα
Υπενθυμίζεται ότι με το υφιστάμενο καθεστώς ένας φορολογούμενος μπορεί να χάσει τη ρύθμιση αν διαπιστωθεί η μη υποβολή δήλωσης ή μια νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή που μπορεί να προέκυψε λόγω καθυστέρησης –έστω μιας ημέρας- στην πληρωμή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να χάνουν τις ρυθμίσεις που είχαν για λόγους που δεν αφορούν αυτήν κάθε αυτή την έγκαιρη αποπληρωμή τους αλλά λόγω καθυστερήσεων- ακόμα και για λίγες ώρες – στην τακτοποίηση άλλων φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Η διαδικασία επανένταξης
Με το νέο Κώδικα δίνεται η δυνατότητα επανένταξης σε ρυθμίσεις που είχαν πρακτικά χαθεί επειδή οι φορολογούμενοι: δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη.
- δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση.
- δημιούργησαν νέα χρέη καθώς δεν πλήρωναν τις τρέχουσες οφειλές προς το δημόσιο ή δεν εξυπηρετούσαν άλλη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί.
Η επανένταξη όλων αυτών των οφειλετών μπορεί να γίνει εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:
- Οι ρυθμίσεις τους δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στο TAXISnet αλλά παραμένουν «παγωμένες» στο σύστημα, με γνωστοποιημένο στους οφειλέτες τον κωδικό πληρωμής τους, που δεν είναι άλλος από την Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) της κάθε ρύθμισης και εφόσον:
- Από τώρα και μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την Τ.Ρ.Ο. της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις της που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.
- Τα ποσά που θα πληρώσουν θα εμφανιστούν αρχικά ως «υπερεισπράξεις» – «επιστροφές φόρων» στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet. Στη συνέχεια, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του νυν νομοσχεδίου για τον ΚΦΔ, η Φορολογική Διοίκηση (η ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στον συμψηφισμό των πληρωμών αυτών με τα απλήρωτα υπόλοιπα των «νεκρών» ρυθμίσεων. Εφόσον πράγματι οι πληρωμές αυτές καλύπτουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις οι ρυθμίσεις θα επανενεργοποιηθούν για τους συγκεκριμένους οφειλέτες, δηλαδή θα γίνει άμεσα η επανένταξη των οφειλετών στις χαμένες ρυθμίσεις.
- Η διαδικασία επανένταξης που περιγράψαμε παραπάνω για όσους οφειλέτες έχουν χάσει ρυθμίσεις λόγω μη εμπρόθεσμης πληρωμής δύο ή περισσότερων δόσεων και μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει καμία από αυτές τις δόσεις έστω και εκπρόθεσμα μετά την απώλεια των ρυθμίσεων, προκύπτει από το άρθρο 87 του υπό διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου.
Χάθηκαν 230.000 ρυθμίσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΟΟ, περίπου 230.000 ρυθμίσεις χάθηκαν λόγω του αυστηρού πλαισίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Με βάση εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, περίπου 1,2 δισ. ευρώ «χάθηκαν» από τα κρατικά ταμεία, ποσό το οποίο θα μπορέσει να εισπραχθεί εφόσον οι φορολογούμενοι αναβιώσουν τις ρυθμίσεις που έχασαν μετά και τις αλλαγές που θα επέλθουν μέσω του νέου Κώδικα.
Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που σε αυτές τις 230.000 ρυθμίσεις που «χάθηκαν» οι φορολογούμενοι αξιοποιήσουν τη «δεύτερη» ευκαιρία που τους δίνεται καταβάλλοντας τις δόσεις που είναι σε εκκρεμότητα το Δημόσιο θα καταφέρει να εισπράξει περί το 1,2 δισ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση, είναι οι δόσεις να πληρωθούν μέχρι το τέλος της ρύθμισης μαζί με τις υπόλοιπές υποχρεώσεις που θα υπάρχουν.
Το νομοσχέδιο, θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 8 Απριλίου για να πάρει στη συνέχεια το δρόμο για τη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου οι οφειλέτες που θέλουν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις. Με την καταβολή των χαμένων δόσεων η ρύθμιση θα παραμείνει ενεργή εφόσον οι οφειλέτες θα συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις που είχαν απομείνει.