Οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών αποτελούν ποικιλία και όχι ονομασία προέλευσης και πλέον με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιτρέπεται η παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/ KALAMATA» (85.000 τόν. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»/PDO «ELIA KALAMATAS» (277 τόν. μέσο όρο ετησίως).
Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ έρχεται να βάλει τέλος σε μια «διαμάχη» που μετρά περί τα 31 χρόνια μεταξύ των εγχώριων παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, καθώς η απόφαση του 1996 περί έγκρισης της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ των μεσσηνιακών ελαιοκομικών προϊόντων και των υπόλοιπων περιοχών που παράγουν την ποικιλία Καλαμών.
250 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθώς, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών-Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), η απόφαση ομαλοποιεί την εξαγωγική αγορά του προϊόντος και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφησή του από τους παραγωγούς της ποικιλίας πανελλαδικά.
Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ, με βάση εκτιμήσεις, την επόμενη δεκαετία προβλέπεται έκρηξη παραγωγής με πάνω από 120 χιλ. τόνους έτοιμου προϊόντος.
101.000 τόνοι η ετήσια παραγωγή ελαιοκάρπου Καλαμών
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, η ετήσια παραγωγή ελαιοκάρπου της ποικιλίας Καλαμών που οδηγείται στην επιτραπέζια χρήση ανέρχεται σε 101.000 τόνους συνολικά.
Το 45% της παραγωγής πραγματοποιείται στην Αιτωλοακαρνανία (45.000 τόνοι), το 28% στη Λακωνία, το 18% στη Φθιώτιδα, το 2% στη Μεσσηνία και περί το 7% «μοιράζονται» άλλες περιοχές.
Η ετήσια εγχώρια κατανάλωση υπολογίζεται σε 10.000 τόνους, ενώ ενώ περί τους 73 χιλ. τόνους κατευθύνονται στις διεθνείς αγορές.
Περί τους 18 χιλ. τόνους υπολογίζεται η φύρα κατά τη μεταποίηση. «Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς, καθώς αποτελεί ημέρα δικαίωσης για χιλιάδες Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητικές-τυποποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος της χώρας» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΤΕ.