Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης στη «Ν»: Επιτάχυνση επενδύσεων τη διετία 2024-2025

Aris Oikonomou / SOOC

Μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στις ευρωεκλογές

«Το 2024 και το 2025 θα είναι χρονιές με πολύ σημαντικότερες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στη «Ναυτεμπορική» και τον Μιχάλη Ψύλο.

«Είμαι, απολύτως αισιόδοξος ότι -εφόσον συνεχίσουμε με μία φιλο-επενδυτική πολιτική- θα πετύχουμε και το 2024 το στόχο μας για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα την ανάγκη «να σταλεί ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας από την ψήφο των ευρωεκλογών, καθώς θα είναι επίσης θετικό για την οικονομία»

Αναφορικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη χαρακτήρισε «δύσκολη απόφαση», διότι-όπως είπε-«πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και στις αντοχές των επιχειρήσεωνΑν προχωρήσεις πέραν των αντοχών των επιχειρήσεων, θα ξεκινήσουν να κλείνουν και τα προσωρινά μπράβο θα γίνουν μόνιμες αποδοκιμασίες»

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν στο τέλος του πίνακα στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ επί Νέας Δημοκρατίας στην κορυφή»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τον

περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και στην τελευταία αξιολόγηση της Moodys, τονίζοντας ότι  δεν αναμενόταν νέα αναβάθμιση τόσο γρήγορα.

Τέλος, στο ερώτημα αν θα δοθεί νέα  παράταση στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS,τόνισε ότι «θα αποτιμήσουμε σήμερα τα ακριβή αποτελέσματα με βάση τα λεπτομερειακά στοιχεία. Φαίνεται, όμως, ότι το πρόγραμμα αυτό έχει εξελιχθεί απολύτως ικανοποιητικά και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται»

Ο κ.Χατζηδάκης κατέστησε επίσης σαφές ότι θα προχωρήσει στην υποχρεωτική σύνδεση όλων ανεξαρτήτως των επιχειρήσεων με συστήματα άμεσων πληρωμών όπως το IRIS μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

Η συνέντευξη του υπουργού  Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη στη «Ναυτεμπορική» και τον Μιχάλη Ψύλο έχει ως εξής:

 

Κύριε υπουργέ, ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές το 2019 και τώρα ανέβηκε στα 830 ευρώ. Μια σημαντική αύξηση αναμφίβολα. Ο αντίλογος, όμως, είναι ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ακόμα και με την αύξηση αυτή παραμένει χαμηλή. Πώς το σχολιάζετε;

 

Κύριε Ψύλο, η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι εξ’ ορισμού μία δύσκολη απόφαση. Διότι πρέπει κανείς να ισορροπεί ανάμεσα στις αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και στις αντοχές των επιχειρήσεων. Αν προχωρήσεις πέραν των αντοχών των επιχειρήσεων, θα ξεκινήσουν να κλείνουν και τα προσωρινά μπράβο θα γίνουν μόνιμες αποδοκιμασίες. Από το 2019 έως το 2024 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 11,5 μονάδες πάνω από τον αντίστοιχο πληθωρισμό. Αυτό είναι ξεκάθαρο όφελος για τους εργαζόμενους, χωρίς να έχει θιγεί η ισορροπία της οικονομίας, καθώς η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται. Σημειώστε επίσης ότι στις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού, η Ελλάδα είναι στην 11η θέση σε σχέση με την ονομαστική αξία του κατώτατου μισθού και στην 13η θέση λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική του δύναμη.

 

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για “θλιβερή πραγματικότητα” με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

 

Μα καλά, τώρα ανακαλύψαμε στην Ελλάδα τις δυσμενέστατες συνέπειες της δεκαετούς κρίσης που βιώσαμε; Όταν όλοι μιλούσαμε για απώλεια του 25% του ΑΕΠ, πώς θα μπορούσε όλο αυτό άραγε να μην έχει συνέπειες στην απόσταση που μας χωρίζει από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ακόμα περισσότερο με εντυπωσιάζει που εκπλήσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρέλαβε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας στο 72% του μέσου όρου της ΕΕ του κοινοτικού μέσου όρου και το έριξε στο 66%! Επί ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν στο τέλος του πίνακα στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ επί Νέας Δημοκρατίας στην κορυφή. Το ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι βασική προϋπόθεση για την πραγματική σύγκλιση.

 

Μαγικές γομολάστιχες δεν υπάρχουν

 

Κύριε Χατζηδάκη, θα διαβάζετε, ωστόσο, τις έρευνες της κοινής γνώμης, με την πλειονότητα των πολιτών να ανησυχεί για την ακρίβεια. Μήπως τελικά ο λεγόμενος «πληθωρισμός απληστίας» δεν επιτρέψει αποκλιμάκωση των τιμών; Και θα κατατρώει το εισόδημα που λέτε ότι αυξάνεται;

 

Κύριε Ψύλο, ο πληθωρισμός είναι ένα διεθνές φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, αλλά τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι ένα φαινόμενο μάλλον σε αποδρομή. Θυμηθείτε το ηλεκτρικό ρεύμα: πού ήταν και πού είναι. Ακόμα περισσότερο πώς έχουν εξελιχθεί οι τιμές το τελευταίο τρίμηνο μετά την ενεργοποίηση ανταγωνισμού και διαφάνειας στην τιμολόγησή του. Θα μου πείτε και για τα τρόφιμα. Και εκεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης -πέρα από παλιότερες πρωτοβουλίες όπως το καλάθι του νοικοκυριού- έχουν ενεργοποιηθεί και καινούργια μέτρα, όπως οι λεγόμενες «καθαρές» τιμές στα σουπερμάρκετ. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι από τη ΔΙΜΕΑ επιβλήθηκαν τα αυστηρότερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ στην ελληνική αγορά. Και βεβαίως, είναι και όσα σας είπα προηγουμένως για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που συνοδεύονται από αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και για τον μέσο μισθό, αλλά και από αυξήσεις μετά από 13 χρόνια στους δημοσίους υπαλλήλους. Μέχρι το όριο, βεβαίως, που επιτρέπουν οι αντοχές της οικονομίας για τον ιδιωτικό τομέα και ο προϋπολογισμός για το δημόσιο τομέα. Μαγικές γομολάστιχες δεν υπάρχουν γι’ αυτά τα φαινόμενα. Εξαντλούμε, όμως όλες τις δυνατότητες, υιοθετώντας και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές!

 Άρα ερχόμαστε σε αυτό που επανειλημμένα και εσείς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχετε πει: «Η ελληνική οικονομία ήταν, είναι και θα είναι μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη»; Το είπε μάλιστα πριν λίγες ημέρες και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος μιλώντας επίσης στη Ναυτεμπορική, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη. Ποια άλλα στοιχεία στοιχειοθετούν την αισιόδοξη εικόνα; Ιδιαίτερα καθώς η ΤτΕ αλλά και η Κομισιόν καταδεικνύουν έναν μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024, σε σχέση με τις δικές σας προβλέψεις για  αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% .

Η Ευρώπη συνολικά κινείται τόσο το 2023 όσο και το 2024 με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν και έχουμε πολύ καλύτερη δυναμική στην Ελλάδα είναι φυσικό να επηρεαζόμαστε. Παρά ταύτα υπέρ μας είναι η θετική δυναμική που διαμορφώθηκε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, η πολιτική σταθερότητα που έχει προστεθεί ως θετικός παράγοντας μετά τις εκλογές του 2023 για τις αγορές και τους επενδυτές, αλλά και το ότι το 2024 και το 2025 θα είναι χρονιές με πολύ σημαντικότερες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η καλύτερη πρόβλεψη είναι να κάνει κανείς τη δουλειά του σωστά. Αλλά επίσης το να σταλεί ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας από την ψήφο των ευρωεκλογών θα είναι επίσης θετικό για την οικονομία.

 

Δεν είμαστε κλεισμένοι σε προστατευτική γυάλα

 

Κύριε υπουργέ, πόσο μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι έντονες αβεβαιότητες στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον; Βλέπουμε το πετρέλαιο να έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα, για παράδειγμα , με την αμόλυβδη 95 οκτανίων να πλησιάζει πάλι τα 2 ευρώ; 

 

Κύριε Ψύλο γνωρίζετε καλά ότι το διεθνές περιβάλλον πάντοτε επηρεάζει και η Ελλάδα δεν είναι κλεισμένη σε κάποια προστατευτική γυάλα. Επηρεαστήκαμε τόσο από την κρίση κορωνοϊού που οδήγησε την οικονομία το 2020 σε σημαντική ύφεση, όσο και από την διεθνή ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Αντέξαμε, ωστόσο, και γι’ αυτό είχαμε σημαντική αύξηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη. Καμιά χώρα μονομερώς δεν μπορεί να επηρεάσει τη διεθνή εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης. Εχουμε πάρει όμως μία σειρά από μέτρα ενάντια στην αισχροκέρδεια και στο λαθρεμπόριο των καυσίμων. Και απαντάμε στις διεθνείς οικονομικές πιέσεις με μεταρρυθμίσεις: 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, νέο νομοσχέδιο για μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία των δημόσιων επενδύσεων, νομοσχέδιο για πιο αποτελεσματικές θυγατρικές του Υπερταμείου κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, νομοσχέδιο για την κινητροδότηση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας, αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

 

Μιλώντας για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, προβλέπετε κύριε Χατζηδάκη, ρεκόρ εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αισιοδοξείτε ότι θα πιάσετε τους στόχους σας για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από Εθνική Τράπεζα και Attica Bank, αλλά και τους στόχους για συνολικά έσοδα 5,7 δισ. ευρώ το 2024 από αποκρατικοποιήσεις;

 

Μέσα σε μόλις 9 μήνες από τις τελευταίες εκλογές έχουν προχωρήσει ή υλοποιούνται 10 αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ με έσοδα άνω των 7,1 δισ. ευρώ! Υπενθυμίζω: Διάθεση μετοχών Helleniq Energy. Παραχώρηση περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας, Καβάλας και Ηρακλείου. Το Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο. Η αποεπένδυση από EurobankAlpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς. Παραχώρηση της Αττικής Οδού. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πετύχαμε τους στόχους μας. Είμαι, λοιπόν, απολύτως αισιόδοξος ότι -εφόσον συνεχίσουμε με μία φιλο-επενδυτική πολιτική- θα πετύχουμε και το 2024 το στόχο μας για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις!

 

Καμία έκπληξη από τη Moody`s

 

Ωστόσο, κύριε υπουργέ πρόσφατα η Moody`s απέφυγε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σας άκουσα να λέτε ότι αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για εσάς; Γιατί;

 Κύριε Ψύλο, πολύ απλά διότι η Moodys μας είχε δώσει διπλή αναβάθμιση μόλις πριν 6 μήνες! Όποιος είναι εξοικειωμένος, γνώριζε ότι δεν αναμενόταν νέα αναβάθμιση τόσο γρήγορα. Ενώ η ίδια η έκθεση της Moodys επιβεβαιώνει τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε 7 τομείς και σημειώνει ως προϋπόθεση για την επόμενη αναβάθμιση την συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που ήδη εφαρμόζουμε. Η καλύτερη επιβεβαίωση όσων σας λέω, όμως, ήρθε όταν λίγες μέρες μετά την αξιολόγηση της Moodys βγήκαμε στις αγορές για να δανειστούμε και το πετύχαμε με πολύ θετικούς όρους! Πράγμα που αποδεικνύει ότι οι αγορές δεν δίνουν σημασία σε αναλύσεις εσωτερικής κατανάλωσης που δείχνουν ελλιπή γνώση του θέματος. Αλλά στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας!

Ενόψει ευρωεκλογών, η Moody`s βάζει φρένο σε όποια σκέψη για παροχές, πέραν του δημοσιονομικού πλαισίου. Ο πρωθυπουργός επίσης έβαλε «φρένο» και στα όποια πρόσθετα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων, για το Πάσχα. Μέχρι πότε θα παραμείνει αυτό το «φρένο»;

Το «φρένο» το έχουμε βάλει από την πρώτη μέρα που εκλεγήκαμε. Διότι δεν θέλουμε να δίνουμε περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία. Και γι’ αυτό έχω πει ότι ανεξάρτητα από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, εμείς θα ακολουθήσουμε μία γραμμή δημοσιονομικής σοβαρότητας. Διότι ξέρουμε ότι κρινόμαστε από τους επενδυτές και τις αγορές. Και το να έχουμε δημοσιονομική σοβαρότητα είναι μαζί με μία φιλο-επιχειρηματική και φιλοεπενδυτική πολιτική τα δύο θεμέλια για να προχωρήσει μπροστά η οικονομία! 

 

Οι χρεώσεις στις προμήθειες

 

Τι σκέφτεστε να κάνετε επίσης με τις χρεώσεις στις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες; Θα αντιμετωπίσετε το θέμα νομοθετικά;

 

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τράπεζες και παρόχους για τις προμήθειες στις συναλλαγές με POS. Ήδη μία από αυτές τις εταιρίες ανακοίνωσε μείωση προμηθειών και νομίζω ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν και άλλες. Δεν μένουμε όμως εκεί. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε την χρήση του άμεσων πληρωμών IRIS που επιτρέπει τις συναλλαγές έως 500 ευρώ με μηδενικές προμήθειες για τους πελάτες και κατά 50% χαμηλότερες προμήθειες για τις επιχειρήσεις! Σημειώνω, επίσης, ότι είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε στην υποχρεωτική σύνδεση όλων ανεξαρτήτως των επιχειρήσεων με συστήματα άμεσων πληρωμών όπως το IRIS μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό ενισχύει τον ανταγωνισμό και είναι κέρδος για όλους!

 Και μια τελευταία ερώτηση κύριε υπουργέ: Πώς προχωράει η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS. Υπάρχει περίπτωση να δοθεί και νέα παράταση;

 Είχαμε δώσει προθεσμία μέχρι χθες για τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών και για όσους δεν θα προλάβαιναν είχαμε ζητήσει να κλείσουν επισήμως ραντεβού με τους τεχνικούς τους μέχρι τέλους Απριλίου ενημερώνοντας σχετικά την ΑΑΔΕ. Από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, προκύπτει ότι έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό τόσο ολοκληρωμένων διασυνδέσεων όσο και επισήμως δηλωθέντων ραντεβού μέσα στον Απρίλιο. Θα αποτιμήσουμε σήμερα τα ακριβή αποτελέσματα με βάση τα λεπτομερειακά στοιχεία. Φαίνεται, όμως, ότι το πρόγραμμα αυτό έχει εξελιχθεί απολύτως ικανοποιητικά και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Ακόμα μια μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται!

 Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη «Ναυτεμπορική»

-Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.