Σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας και ανατροπών – κυρίως στο γεωπολιτικό πεδίο, αλλά και με αντίκτυπο στο οικονομικό – τι πρέπει να περιμένουμε από τις κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες; Και πώς θα αντεπεξέλθει η Ελλάδα σε ένα περιβάλλον ευκαιριών, αλλά και προκλήσεων;
Τα ερωτήματα αυτά θέσαμε στον Θεμιστοκλή Φιωτάκη, Global Head of FX. Strategy and EM Macro Strategy της Barclays, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που φέτος λαμβάνει χώρα από τις 10 έως τις 13 Απριλίου. Το μήνυμά του για την Ελλάδα θετικό, αφού σημειώνει ότι η χώρα μας έχει εισέλθει στον τρίτο μεγα- κύκλο ανάπτυξης της μεταπολεμικής ιστορίας της, χάρη στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και διεθνών τάσεων που ευνοούν το οικονομικό της μοντέλο. Η επενδυτική τράπεζα δηλώνει έτσι «bullish» για το ελληνικό ενεργητικό, «βλέπει» δηλαδή περιθώρια ανόδου των ελληνικών μετοχών και ομολόγων.
Όσον αφορά στο μέτωπο των επιτοκίων, θεωρεί ότι οι πρώτες αποφάσεις για μείωση θα έρθουν κοντά στον Ιούνιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και εξηγεί ποιες είναι οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να προβεί πιθανότατα σε πιο επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της από ό,τι η Fed.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες με τις αγορές να περιμένουν μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. Πόσο σύντομα μπορούμε να δούμε χαλάρωση της πολιτικής από ΕΚΤ και FED και πόσο επιθετική θα είναι αυτή;
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο μίλι της μείωσης του πληθωρισμού αποδεικνύεται το πιο δύσκολο. Οι τιμές των παγκόσμιων αγαθών έχουν αποκλιμακωθεί, αλλά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι επίμονος σε αρκετούς τομείς. Το αποτέλεσμα είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή να οδεύει προς τον στόχο, παραμένοντας όμως υψηλότερα. Την ίδια ώρα, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι αγορές εργασίας είναι ισχυρές και η δυναμική της ανάπτυξης, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι ανοδική. Όλα αυτά ίσως πυροδοτούν ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χαλαρώσουν την πολιτική τους. Αν και σε έναν βαθμό περιμένουμε καθεστώς υψηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα (ειδικά στις ΗΠΑ), είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων έχουν επιλεγεί για υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού. Εκτιμούμε ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια έως τον Ιούνιο. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια κατά 150 με 175 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ, εξαιτίας μακροοικονομικών κινδύνων, μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε βαθύτερες μειώσεις από τη FED. Η δυναμική της ανάπτυξης είναι πολύ πιο υποτονική εξαιτίας της επιβράδυνσης των εξαγωγών και αυτό επηρεάζει και τις επενδύσεις. Η οικονομία είναι λιγότερο τονωμένη από τις ΗΠΑ και η δυναμική του πληθωρισμού μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο επίμονη στον πυρήνα της.
Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις αγορές;
H μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την πολύ περιοριστική πολιτική θα συνεχίσει πιθανότατα να δημιουργεί θετικό κλίμα για τα ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, ιδίως υπό το φως της ανθεκτικής ζήτησης. Η επέκταση των έκτακτων πολιτικών των ΗΠΑ σε ένα πλαίσιο βραδείας ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Κίνα, είναι πιθανό να δει το δολάριο ισχυρότερο έναντι των μεγάλων και ασιατικών νομισμάτων.
Το ευρώ αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο τοπίο επηρεαζόμενο από γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις; Πού οδεύει η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου;
Τα τελευταία δέκα χρόνια και παραπάνω η εύλογη αξία του ευρώ κινείται χαμηλότερα. Αυτό είναι αποτέλεσμα, όχι μόνο των γεωπολιτικών εξελίξεων και των επιπτώσεών τους σε όρους εμπορίου στην Ευρώπη. Είναι επίσης το αποτέλεσμα επιλογών πολιτικής: Της κατώτερης των αναγκών τόνωσης της ζήτησης, της υπο- αξιοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής, της απουσίας περαιτέρω ενοποίησης στις αγορές υπηρεσιών και της κατεύθυνσης της οικονομίας προς τις εξαγωγές. Όλα αυτά έχουν κάνει την Ευρώπη να εξαρτάται από την παγκόσμια ανάπτυξη, μια παγκόσμια ανάπτυξη που επιβραδύνεται καθώς περιορίζεται η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης της Κίνας.
Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ για 15 χρόνια ή και περισσότερο τροφοδοτεί, διευρύνει και ενισχύει σταθερά την εγχώρια οικονομία της. Πιστεύουμε ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα υποχωρήσει στα 1,05 με 1,06 φέτος.
Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την οικονομία της; Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει μπροστά της;
Η ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδας αντανακλά την οικονομική βελτίωση αλλά και διευκολύνει την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα εισέρχεται στον τρίτο μεγακύκλο της ανάπτυξης στην μεταπολεμική ιστορία της – έναν κύκλο που οδηγείται όχι μόνο από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, αλλά και από την αυξανόμενη διείσδυση του παγκόσμιου εμπορίου υπηρεσιών, η οποία «δένει» καλά με την οικονομική δομή της Ελλάδας.
Ποιες είναι οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα;
Χάρη στην εκτίμησή μας για τον μεγα- κύκλο της ανάπτυξης, είμαστε σταθερά bullish σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού της Ελλάδας.