Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να κλείσουν τα ορόσημα που εκκρεμούν και να προχωρήσουν στην κατάθεση του 4ου αιτήματος καταβολής δόσης συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ (από το σκέλος των δανείων και των επιχορηγήσεων) από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το τέλος Απριλίου.
Τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαίων που επισκέφθηκαν τη χώρα μας αυτές τις ημέρες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως προχωρά το «Ελλάδα 2.0». Η εικόνα που σχημάτισαν ήταν θετική καθώς δεν διαπίστωσαν τομείς στους οποίους καταγράφονται καθυστερήσεις, αν και τα δύσκολα είναι μπροστά.
Για να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής του αιτήματος για την 4η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά στο σκέλος των επιχορηγήσεων η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει 20 ορόσημα. Αν και το μεγαλύτερο μέρος έχει «κλείσει», υπάρχουν ακόμα ορισμένα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Τα κυριότερα αφορούν στην:
- ανάθεση και των τριών διαγωνισμών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).
- ανάθεση του έργου για τον πεζόδρομο των 12 χλμ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα όπου αναμένεται να εκπληρωθεί σύντομα.
- έναρξη του έργου που σχετίζεται με την ενεργειακή αναβάθμιση του ιδιωτικού τομέα και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις». Το σχετικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ έχει ανοίξει και έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Ωστόσο για να κριθεί ότι το συγκεκριμένο ορόσημο έχει ολοκληρωθεί θα πρέπει να έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 9.700 αιτήσεις.
Με ιδιαίτερα αυξημένη «ταχύτητα» προχωρούν τα δάνεια. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η συμβασιοποίηση δανείων ύψους κοντά στα 4,7 δισ. ευρώ και έχει ολοκληρωθεί.
Κι αν κάποιο ορόσημο δεν εκπληρωθεί;
Αν και ο σχεδιασμός του ΥΠΕΘΟΟ είναι η υποβολή του αιτήματος για την καταβολή της 4ης δόσης είναι έως το τέλος Απριλίου, η Ελλάδα όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έχουν τη δυνατότητα αν κάποιο ή κάποια ορόσημα δεν έχουν εκπληρωθεί, να καθυστερήσει λίγο, ή να υποβάλλει τροποποιημένο αίτημα ανάλογα με τα ορόσημα που εκκρεμούν». Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, μία χώρα έχει τη δυνατότητα να λάβει «περίοδο χάριτος» διάρκειας 6 μηνών για την ολοκλήρωση ενός οροσήμου στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση. Σε αυτή την περίπτωση το ποσό που θα λάβει θα είναι μικρότερο λόγω μη ικανοποίησης του συγκεκριμένου οροσήμου.
Από τώρα έως και τον Αύγουστο του 2026, οπότε και ολοκληρώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης, οι απαιτήσεις όσον αφορά το σκέλος των μεταρρυθμίσεων είναι αυξημένες. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου με έμφαση στο Εθνικό Συστήμα Υγείας, το σύστημα των Κρατικών Προμηθειών, η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ψηφιακή και “πράσινη” μετάβαση, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης, η κατάρτιση τουλάχιστον 500.000 εργαζομένων/ανέργων στις νέες τεχνολογίες αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια με μεγαλύτερη παραγωγή από ΑΠΕ είναι μερικά από τα κρίσιμα ορόσημα που περιλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ λαμβάνει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και τη 5η μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς, συνολικού ύψους 35,95 δις. ευρώ. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 23% όλων των ορόσημων του Σχεδίου Ανάκαμψης και έχει λάβει 14,9 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δανείων, μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δάνεια 4,7 δισ ευρώ. Μάλιστα τα 720 εκατ. ευρώ αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το όφελος για το ΑΕΠ υπολογίζεται σε 0,6% με 0,7% ανά έτος μέχρι το 2026 ενώ σωρευτικά μπορεί να φτάσει έως τις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Όσον αφορά το πέμπτο αίτημα, σχεδιάζεται να υποβληθεί τέλη Σεπτέμβριου με αρχές Οκτωβρίου και θα αφορά στην εκταμίευση συνολικού ποσού 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν το σκέλος των δανείων και ακόμα 1,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων.