Skip to main content

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου τα νέα μεσοπρόθεσμα σχέδια των κρατών

EPA/OLIVIER HOSLET Ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μ. ΜακΓκραθ στο Eurogroup

Τον Ιούνιο οι κατευθυντήριες γραμμές

Περιθώριο έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν τα κράτη-μέλη για να υποβάλουν τα μεσοπρόθεσμα σχέδια τους εν αναμονή της ψήφισης των νέων δημοσιονομικών κανόνων από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τον επόμενο μήνα.

Τον Ιούνιο, η Κομισιόν θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές προς τις χώρες προκειμένου να συντάξουν και να καταθέσουν στις Βρυξέλλες τα νέα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Διαρθρωτικά Σχέδια 4ετούς διάρκειας που αποτελούν ένα από τα βασικά σημεία του νέου δημοσιονομικού πλαισίου.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική στάση των χωρών της ευρωζώνης για το 2025, όπως φάνηκε και από το ανακοινωθέν του Eurogroup, θα πρέπει να είναι «ελαφρώς περιοριστική» χωρίς να λείπει η ευελιξία. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ  σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών και  διατήρησης του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για αναγκαίες επενδύσεις σε άμυνα και σε ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. «Αυτό θα ήταν σκόπιμο υπό το φως των τρεχουσών μακροοικονομικών προοπτικών, της ανάγκης να συνεχιστεί η ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης αποπληθωριστικής διαδικασίας, ενώ οι πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας».

Άλλωστε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου δεν έκρυψαν ότι ένας από τους βασικούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία αποτελούν οι συνεχιζόμενη γεωπολιτική ένταση.

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσουμε και, όπου χρειάζεται, να αυξήσουμε το επίπεδο των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων κοινής προτεραιότητας, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, καθώς και οι αμυντικές δυνατότητες, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της σύνθεσης των δημόσιων δαπανών» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Όπως αναγνώρισαν οι υπουργοί Οικονομικών, η ευρωπαϊκή οικονομία ξεκίνησε το 2024 από μία «αδύναμη βάση» παρά το γεγονός ότι απέφυγε το 2023 την ύφεση. Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι το 2ο εξάμηνο του έτους θα επιταχυνθεί. Σε αυτό, με βάση την Επιτροπή, συνηγορούν στοιχεία όπως η διατήρηση μιας ισχυρής αγοράς εργασίας αλλά και η πτωτική πορεία του πληθωρισμού πλησιάζοντας τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. «Ωστόσο οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι καθοδικοί, καθώς η παγκόσμια αβεβαιότητα επιβαρύνει τις οικονομικές προοπτικές» σημειώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες τα Μεσοπρόθεσμα Σχέδια που θα καταθέσουν οι χώρες στις αρχές του Φθινοπώρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα καθορίζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις προτεραιότητας, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Η «περίοδος προσαρμογής» αναφέρεται στο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου, μέσω ενός συνδυασμού δημοσιονομικών προσαρμογών, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το επίπεδο του χρέους ενός κράτους μέλους τίθεται σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Η βασική διαφορά σε σχέση με τους παλαιούς κανόνες, είναι ότι τα συγκεκριμένα σχέδια θα κατατίθενται από τις χώρες με εκτιμήσεις σε βάθος τετραετίας. Έπειτα κάθε χρόνο θα συντάσσεται μία ετήσια έκθεση βάση αυτού του 4ετούς Σχεδίου που θα έχει κατατεθεί.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες – Τι προβλέπει για έλλειμμα και δημόσιο χρέος