Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τον ελληνικό πληθωρισμός τροφίμων αλλά και τον δείκτη πληθωρισμού μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, στην εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
Ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αναφορικά με τον πληθωρισμό τροφίμων αλλά και τα στοιχεία που προκύπτουν για την Ελλάδα συγκριτικά με την Ευρωζώνη, ανέφερε «τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία με την Ευρωζώνη δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο πάνω ο Ελληνικός πληθωρισμός τροφίμων, είναι στο 8,3% τον Ιανουάριο, σε σχέση με 5,3% στην Ευρωζώνη», εξηγώντας ότι «είναι δηλαδή τρείς μονάδες μια αρκετά αισθητή η διαφορά. Μένει να δούμε εάν τα μέτρα θα αποδώσουν στο επόμενο διάστημα και αν ο γενικός δείκτης πληθωρισμού είναι πάνω από την Ευρωζώνη».
Για την ακρίβεια, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε πως «εάν η ακρίβεια ήταν εισαγόμενη θα βλέπαμε την ίδια εικόνα σε όλη την ευρωζώνη, σε όλο τον κόσμο. Όμως το γεγονός ότι το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται πολύ πιο έντονα στην ελληνική αγορά απ’ ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, κάτι λέει για τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα μας».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε πως «η κατανάλωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί είναι περίπου το 90% του ΑΕΠ, το οποίο είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας ότι «αυτό που καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον είναι πως η περίοδος της μετά πανδημίας, της γρήγορης ανάκαμψης που καταγράφηκε, αρχίζει να ολοκληρώνεται. Η γενικότερη εικόνα δεν είναι ανησυχητική».
Σε συνέχεια, ο κ. Κουτεντάκης αναφορικά με τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι δεν είναι η κινητήρια δύναμη του ελληνικού πληθωρισμού οι μισθοί.
«Αυτό που φαίνεται είναι ότι η βασική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού είναι τα κέρδη, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων».
Τέλος ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε πως για την βελτίωση της οικονομίας το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι «να διατηρήσει του ρυθμούς μεγέθυνσης που έχει η Ελληνική οικονομία, να μην πέσει πιο κάτω από αυτό. Έπειτα στο κομμάτι της σύνθεσης του ΑΕΠ να υπάρξει μια ταχύτερη αύξηση των πιο θετικών συνιστωσών όπως είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές σε σχέση με την κατανάλωση, να περιοριστεί δηλαδή το μερίδιο της κατανάλωσης του ΑΕΠ», κατέληξε.