Αναμφίβολα, πρόκειται για το πρόσωπο της εβδομάδας. Άλλωστε, ο ίδιος κατάφερε να συντονίσει και να «τρέξει» μια ολόκληρη ομάδα, η οποία έφερε εις πέρας ακόμη μια απαιτητική πώληση, αυτή του πλειοψηφικού πακέτου στην Τρ. Πειραιώς.
Ο λόγος για τον Ηλία Ξηρουχάκη, ο οποίος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), είδε τη ζήτηση για το 27% της τράπεζας να οδηγεί την τιμή διάθεσης στα 4 ευρώ/μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο τμήμα του προκαθορισμένου εύρους.
Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα πριν την πλήρη επιστροφή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα «χέρια» των ιδιωτών. Μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη, στην οποία συνέβαλαν τα μέγιστα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς -τράπεζες, ΕΧΑΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κυβέρνηση, ανάδοχοι κ.α..
Όλοι αυτοί, υπό τον συντονισμό του ΤΧΣ και του κ. Ξηρουχάκη, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους, φέρνοντας στο ελληνικό δημόσιο ένα ποσό της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 93,7 εκατ. ευρώ από το 1,4% της Eurobank, 393 εκατ. ευρώ από το 9% της Alpha Bank, 1,06 δισ. ευρώ από το 22% της Εθνικής Τράπεζας και 1,35 δισ. ευρώ από το 27% της Πειραιώς.
Και πέραν των άμεσων και αυτονόητων ωφελειών, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά διοχετεύονται στην αποπληρωμή του χρέους, η αποχώρηση του ΤΧΣ από τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών «ανοίγει» δρόμο για την έλευση νέων επενδυτών, αυξάνοντας την εμπορευσιμότητα και τη διασπορά στη Λεωφόρο Αθηνών.
Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι το ΤΧΣ δαπάνησε όλα αυτά τα χρόνια πολλά περισσότερα δισεκατομμύρια, μέσω των αλλεπάλληλων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι χάρη σ’ αυτά τα χρήματα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Δηλαδή η πλήρης κατάρρευση των συστημικών τραπεζών, η οποία θα είχε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία, το Χρηματιστήριο και τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των 2,9 δισ. ευρώ στο δημόσιο -ενόσω απομένει και η διάθεση του εναπομείναντος 18% στην Εθνική και του 72% στην Attica Bank– κρίνεται απολύτως επιτυχημένη κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, το πιστώνεται ο κ. Ξηρουχάκης, ο οποίος «ψήλωσε» ακόμη περισσότερο.
Άλλωστε, πρόκειται για έναν τεχνοκράτη, με εμπειρία τουλάχιστον 25 ετών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, κατέχοντας ανώτερες και ανώτατες θέσεις σε εταιρείες, όπως η Visa International, η Thomson Reuters, η Εθνική, η Marfin, η Γενική, η Interbank, η Interamerican Cards κ.α.