Εκατό χιλιάδες ευρώ θα είναι το «τυράκι» για να προσελκύσει η χώρα μας γενικούς γιατρούς από Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να καλύψει τα κενά του Προσωπικού Ιατρού, ενώ, στη 2η φάση της μεταρρύθμισης θα δημιουργηθούν και 7 νέα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, 312 Ιατρεία Διαχείρισης Χρόνιων Παθήσεων και θα ανακαινισθούν τα 156 Κέντρα Υγείας.
Μέσω του προγράμματος επαναπατρισμού φιλοδοξεί το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει τα τμήματα των ΔΕΠ παρέχοντάς τους ως κίνητρο το ποσό των 100.000 ευρώ εφάπαξ (golden hello όπως το λέει) για ένα ή δύο χρόνια.
Επιπλέον, θα γίνει και επέκταση των ειδικοτήτων ιατρών που μπορούν να μπουν στο θεσμό του προσωπικού ιατρού γιατί η Ελλάδα έχει έλλειψη σε ειδικότητες Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας καθώς είναι δύο ειδικότητες που δεν προτιμούν οι Έλληνες.
Συγκεκριμένα μόνο το 6% των γιατρών μας ακολουθούν αυτή την ειδικότητα όταν ο μέσος όρος στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης είναι 26%. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αυτή τη στιγμή στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού έχουμε 2.215 δημόσιους γενικούς γιατρούς και παθολόγους ενώ, στο σύστημα έχουν ενταχθεί και 1.272 ιδιώτες. Έχουν εγγραφεί 4.978.701 πολίτες, μια κάλυψη 56,13% του δικαιούχου πληθυσμού των 8,87 εκατ. πολιτών.
Επιπροσθέτως, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναβαθμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ιδρύονται 7 νέα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο. Στην Αθήνα ενδέχεται να καθοριστούν 2 Κέντρα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 8. Το κάθε ένα θα στελεχωθεί από 4 μέλη ΔΕΠ στην περιφέρεια και 5 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της αναμόρφωση της ΠΦΥ αναμένονται 1.375 προσλήψεις (360 γιατροί, 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και 30 θέσεις για τα 7 Κέντρα Υγείας). Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 312 Ιατρεία Διαχείρισης Χρόνιων Παθήσεων και ανακαινισθούν τα 156 υπάρχοντα Κέντρα Υγείας.