Για πιθανή μείωση των επιτοκίων, την κατάσταση των τραπεζών, τον πληθωρισμό αλλά και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μίλησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, στην εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,ο κ. Πελαγίδης έκανε λόγο για μια μεγάλη βελτίωση καθώς ανέφερε ότι θα κάτσει στο 6,4% του ΑΕΠ συγκριτικά με το 10,6 όπου βρίσκεται αποτέλεσμα που όπως δήλωσε «δεν προέρχεται από απώλεια ανταγωνιστικότητας, ούτε από την υπερβολική δαπάνη του δημοσίου τομέα». «Μπορεί να είναι υψηλό, το πρόβλημα όμως είναι ότι αφαιρεί από το ΑΕΠ», πρόσθεσε.
«Η κατάσταση των τραπεζών είναι καλή»
Για την κατάσταση στις τράπεζες, ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλή ενώ για τα δάνεια σχολίασε ότι «είναι ένα άλλο θέμα τα δάνεια που έχουν φύγει από τις τράπεζες, πώς πάει η διαχείρισή τους» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την διευθέτηση τους.
«Το 2032 τελειώνει το ευνοϊκό καθεστώς για το χρέος»
Ταυτόχρονα, ο κ. Πελαγίδης, αναφερόμενος στο χρέος εξήγησε πως «υπάρχει κάτι για το οποίο ανησυχούν κάποιοι και είναι το 2032 που τελειώνει το ευνοϊκό καθεστώς για το χρέος, όμως δεν εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί θέμα στην ελληνική οικονομία», τονίζοντας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια ομαλή πορεία».
«Δεν θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στα προ κρίσης επίπεδα»
Σε σχέση με τον πληθωρισμό ο κ. Πελαγίδης τόνισε πως «όλα αυτά που γίνονται και που θα γίνουν δεν μπορούν να έχουν μια αυριανή επίπτωση σε όλων το εισόδημα αλλά σιγά σιγά θα βελτιώνουν τα πράγματα».
Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή δεν θα φτάσουμε ξανά στο μηδέν. Αυτή την στιγμή υπάρχουν διαθρωτικοί παράγοντες, οι πολεμικές δαπάνες που πρέπει να γίνουν, οι δαπάνες για την κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό. Δεν φαίνεται να υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες που θα μας οδηγήσουν σε μια κατάσταση πληθωρισμού μηδέν άρα και επιτοκίων που θα είναι λίγο πάνω από το μηδέν γιατί αυτή τη φορά τα επιτόκια θα είναι θετικά».
Για ακρίβεια και μισθούς
«Η ακρίβεια είναι ένα ζήτημα που αφορά και τις τιμές και τους μισθούς. Είναι διαφορετική η δομή της αγοράς στην Ελλάδα δηλαδή είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που μπορεί κανείς να βρει σε άλλες χώρες. Οι μισθοί ακολουθούν τις τιμές», δήλωσε ο κ. Πελαγίδης.
Τέλος για μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο είπε πως «η εκτίμηση που έχω είναι ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο με βάση τις επιδόσεις που είναι πολύ χαμηλές της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και τα στοιχεία που λαμβάνουμε ότι οπωσδήποτε πρέπει να ξεκινήσει το καλοκαίρι, εάν δεν ξεκινήσει τον Απρίλιο. Μπορεί να υπάρχει πιθανότητα και για τον Απρίλιο, η πορεία θα είναι εικοσιπέντε μονάδες και βλέπουμε, εικοσιπέντε μονάδες και βλέπουμε».