“Έχουμε ένα βασικό κυβερνητικό στόχο ο μέσος μισθός να πάει στα 1500 ευρώ, όπως είναι συγκεκριμένη και η δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει στο τέλος της τετραετίας κοντά στα 950 με 1000 ευρώ” τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 1ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα από το βήμα του συνεδρίου προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις όπως τη δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, το πέρασμα 30 κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και εκατοντάδων επαγγελμάτων σε ζώνες υψηλότερης επικινδυνότητας, για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και των υποχρεώσεων του εργοδότη, και την αναβάθμιση και επικαιροποίηση της πλατφόρμας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (e-Help Desk).
Το 1ο Διαβαλκανικό Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία διοργανώνεται από το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. με την στήριξη των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ και τη συνεργασία του Ινστιτούτου του ΣΒΕ, με χορηγό επικοινωνίας τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
“Είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού – δήλωσε αναλυτικότερα ο Υφυπουργός Εργασίας – που θα έρθει με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Θέλω να πω ότι έχει μεγάλη σημασία ότι αυτά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ έχει ανέβει ο μέσος μισθός και έχει ξεπεράσει τα 1250 ευρώ. Έχουμε ένα βασικό κυβερνητικό στόχο ο μέσος μισθός να πάει στα 1500 ευρώ, όπως είναι συγκεκριμένη και η δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει στο τέλος της τετραετίας κοντά στα 950 με 1000 ευρώ. Αυτό που εγώ όμως θέλω να αναδείξω και να χαιρετίσω είναι η πρωτοβουλία πολλών επιχειρήσεων, που από μόνες τους και πριν την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού ήρθαν και αύξησαν τον αρχικό μισθό, κάτι το οποίο επηρεάζει θετικά την αγορά εργασίας. Βλέπουμε ότι γίνεται ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας.
Αν δει κανείς το πού ήταν η πλειοψηφία των μισθών την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ και πού είναι σήμερα η πλειοψηφία των μισθών στα 4,5 χρόνια της ΝΔ θα δει ότι αυτή τη στιγμή η πορεία των μισθών είναι προς τα πάνω και πλέον στην Ελλάδα δε μιλάμε για ανεργία αλλά για κενές θέσεις εργασίας. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα νέο μεγάλο στοίχημα μπροστά μας που είναι η κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Θέλει πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό, δεν είναι εύκολη η εκπλήρωση αυτού του στόχου διότι πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, να συνδυάσουμε και να συνταιριάξουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση και φυσικά να λάβουμε υπόψη και τα τοπικά χαρακτηριστικά σε κάθε περιοχή, ανά Περιφέρεια και πολύ περισσότερο ανά κλάδο”.
Μεταρρυθμίσεις για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
Όσον αφορά τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ο κ.Σπανάκης, τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου για την περίοδο 2023-2024 “κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Αναβαθμίζουμε τη διεύθυνση του υπουργείου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Δρομολογούμε τις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες για τη δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου.
Τροποποιούμε κι εκσυγχρονίζουμε τον κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων, ώστε το θεσμικό πλαίσιο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Περνάμε περισσότερους από 30 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και εκατοντάδες επαγγέλματα σε ζώνες υψηλότερης επικινδυνότητας για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και των υποχρεώσεων του εργοδότη.
Για παράδειγμα η κατασκευή πυρομαχικών, όπλων, η επεξεργασία και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων, οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες με χρήση μηχανημάτων, κατηγοριοποιούνται όλα ανεξαιρέτως τα τεχνικά έργα, χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο κρεάτων, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικής δραστηριότητες, ερευνητικά εργαστήρια, καθαρισμός κτιρίων, νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα. Πάμε να φτιάξουμε από την αρχή τις ανάγκες και το βαθμό επικινδυνότητας κάθε οικονομικής δραστηριότητας. Ενισχύουμε το πλαίσιο και προσπαθούμε να κάνουμε μια ειδική αποστολή για να αποτρέψουμε στα τεχνικά έργα, μικρά και μεγάλα, τα εργατικά ατυχήματα – κι εδώ εφιστώ την προσοχή γιατί είδαμε ιδίως στα μικρά τεχνικά έργα να έχουμε εργατικά ατυχήματα.
Προωθούμε την αναβάθμιση και επικαιροποίηση της πλατφόρμας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία e-Help Desk, που περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες. Συμβάλλουμε στην προαγωγή και καλλιέργεια της νοοτροπίας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων. Στόχος μας είναι να μην αυξηθεί το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα θέματα υγείας και ασφάλειας και σε αυτό το πλαίσιο βοηθά η πλατφόρμα”.
Κατά τον ίδιο, επίσης, η ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης εργασίας εκσυγχρονίζει τις εργασίες προγραμματισμού και υλοποίησης ελέγχων στη βάση των καλύτερων διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου υπό τη συμβουλευτική καθοδήγηση της παγκόσμιας τράπεζας και του ΟΟΣΑ και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του υπουργείου ο εργασιακός αθλητισμός.
ΕΛΙΝΥΑΕ – ΣΒΕ
Από την πλευρά της η πρόεδρος του δ.σ. του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., Ρένα Μπαρδάνη, τόνισε ότι το συνέδριο αυτό “αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση και συνεργασία. Δράση για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας με συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούν να αλλάξουν και να βελτιώσουν τα συστήματα υγείας και ασφάλειας όλων των χωρών των Βαλκανίων, δράση για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου τυποποιημένου επιπέδου γνώσεων για όλο τουςυς εργαζόμενους πάνω σε θέμα υγείας και ασφάλειας και δράση για την ενίσχυση των μηχανισμών επιθεωρήσεων και ελέγχων, που θα βασίζεται στην ψηφιοποίηση και στις νέες τεχνολογίες. Αλλά και συνεργασία ακαδημαϊκών φορέων και επιχειρήσεων, μηχανικών, τεχνικών ασφαλείας, οικονομολόγων, νομικών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, στελεχών επιχειρήσεων, δημοσίων λειτουργών και κοινωνικών εταίρων”.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, τόνισε ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης είναι οι εργαζόμενοι, ότι “δεν κοιτάμε στενά μόνο τους αριθμούς, κοιτώντας τους ανθρώπους δεν μπορείς να κοιτάς στενά τους αρθμούς, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι το επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού”.