Με την ακρίβεια να παραμένει το βασικό θέμα συζήτησης και προβληματισμού για σχεδόν το σύνολο των πολιτών, ο Μάρτιος αποδεικνύεται ένας μήνας με σειρά ανακοινώσεων που αφορούν την ελληνική οικονομία. Ίσως η πιο σημαντική ημερομηνία για τους πολίτες και ειδικά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι η 22α Μαρτίου οπότε και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο κατώτατο μισθό. Θα έχουν μεσολαβήσει οι ανακοινώσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς και η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody’s για την Ελληνική Οικονομία.
Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με τις τράπεζες και πιο συγκεκριμένα την Τράπεζα Πειραιώς καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του συνολικού ποσοστού που κατέχει. Τη Δευτέρα, πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης αναμένεται η ανακοίνωση για την τιμή διάθεσης και κατανομή των ποσοστών που θα διατεθούν σε Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Παραμένοντας στον τραπεζικό κλάδο, την Πέμπτη 7 Μαρτίου Eurobank και Αlpha Bank θα δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Τελευταία θα είναι η Εθνική Τράπεζα με τις σχετικές ανακοινώσεις να είναι προγραμματισμένες για τις 12 του μηνός.
Την Πέμπτη 7 του μηνός η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και κατά συνέπεια για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Με το ελληνικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2023 να αυξάνεται κατά 2,1%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με την ευρωζώνη, τα συγκεκριμένα στοιχεία θα καθορίσουν και το κατά πόσο ευσταθούν οι εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2023. Την ώρα που το 2024, η εύθραυστη ανάπτυξη και τα υψηλά χρέη αποτελούν πλέον χαρακτηριστικό των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών, η ελληνική, με τα έως τώρα δεδομένα, δείχνει να «αντιστέκεται» καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για βελτίωση της πορείας της. Με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9% ενώ στις βασικές στοχεύσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν νέες αναβαθμίσεις.
Μετά την Scope Ratings η οποία στις 26 Ιανουαρίου διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στις 8 Μαρτίου «έρχεται» η DBRS. Ωστόσο, πιο σημαντική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου καθώς τότε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο μόνος οίκος που βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με Ba1, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, και όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ώστε η Ελλάδα να κατατάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα από το σύνολο των μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Μία πιθανή θετική εξέλιξη, συνεπάγεται οφέλη τόσο για το χρηματιστήριο όσο και για την ελληνική οικονομία ανοίγοντας το δρόμο για νέες επενδύσεις και πρόσβαση σε επιπλέον ξένα κεφάλαια.
Λίγο πριν το τέλος Μαρτίου, στις 22 του μηνός συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο που θα αποφασίσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 780 ευρώ. Έως τώρα αυτό που έχει αποκαλυφθεί είναι ότι το πρώτο ψηφίο του νέου κατώτατου θα είναι το 8, δηλαδή θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ μικτά. Με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν, τουλάχιστον 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν το μισθό τους να αυξάνεται από τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι σε βάθος τετραετίας ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 950 ευρώ το 2027.