Εντός του Απριλίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσει προς ψήφιση το νέο Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης, δηλαδή τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Η ψήφιση τους ανοίγει το δρόμο προκειμένου να τεθούν πλέον σε εφαρμογή και τα κράτη-μέλη να κινούνται πλέον βάση των νέων κανόνων.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, οι χώρες δεν θα είναι υποχρεωμένες να συντάσσουν και να καταθέτουν στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας όπως το γνωρίζαμε έως τώρα. Στις υποχρεώσεις των κρατών-μελών (και της Ελλάδος) θα περιλαμβάνεται πλέον η κατάρτιση νέων μεσοπρόθεσμων Δημοσιονομικών Διαρθρωτικών Σχεδίων 4ετούς διάρκειας που αποτελούν ένα από τα βασικά σημεία του νέου πλαισίου.
Τα Σχέδια θα καθορίζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις προτεραιότητας, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Η «περίοδος προσαρμογής» αναφέρεται στο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου, μέσω ενός συνδυασμού δημοσιονομικών προσαρμογών, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το επίπεδο του χρέους ενός κράτους μέλους τίθεται σε βιώσιμη καθοδική πορεία.
Η μεγάλη διαφορά στο νέο πλαίσιο
Η βασική διαφορά σε σχέση με τους παλαιούς κανόνες, είναι ότι τα συγκεκριμένα σχέδια θα κατατίθενται από τις χώρες με εκτιμήσεις σε βάθος τετραετίας. Έπειτα κάθε χρόνο θα συντάσσεται μία ετήσια έκθεση βάση αυτού του 4ετούς Σχεδίου που θα έχει κατατεθεί. Φέτος, όπως άλλωστε τόνισε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, εντός του 2ου εξαμήνου του έτους οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Διαρθρωτικού Σχεδίου 4ετούς διάρκειας.
Στο μεταξύ, με βάση και την ελληνική νομοθεσία και εν αναμονή εφαρμογής των νέων κανόνων, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκίνησε τη διαδικασία σύνταξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2025-2028.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά οι οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων και τον φορέων θα πρέπει μέχρι τις 11 Μαρτίου να συμπληρώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία εσόδων και δαπανών για όλη την περίοδο 2025-2028.
Ειδική σημασία δίνεται στη συγκράτηση των δαπανών καθώς όπως τονίζεται τα υπουργεία και οι φορείς θα πρέπει να αιτιολογούν επαρκώς κάθε ετήσια απόκλιση καταγράφεται από τα ανώτατα όρια δαπανών η οποία θα αξιολογηθεί για το αν θα εγκριθεί.
Όπως τονίζεται, το νέο Μεσοπρόθεσμο θα υποβληθεί χωρίς να είναι σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας με την Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, να δεσμεύεται και πάλι στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι πρόκειται να καθοριστούν με ακρίβεια στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε..