Ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος Mazars Ewalth Management, ανέλυσε τον οικονομικό κύκλο και τον από-συγχρονισμό του, τα αδιανόητα κέρδη για την NVIDIA, τις Magnificent 7 και τους διογκωμένους τεχνολογικούς δείκτες, την επιστροφή της Ιαπωνίας σε υψηλά όλων των εποχών, τις μεταπανδημικές διακυμάνσεις του real estate, αλλά και την «κρίση» της σοκολάτας και γιατί «πικραίνει» η διεθνής τιμή του εμπορεύματος, μιλώντας στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
«Η σοκολάτα θα γίνει είδος πολυτελείας τα επόμενα χρόνια»
Για την «κρίση» της σοκολάτας και γιατί «πικραίνει» η διεθνής τιμή του εμπορεύματος, ο κ. Λαγαρίας εξήγησε ότι «η σοκολάτα ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο στη Δυτική Αφρική σε μια πολύ στενή λωρίδα γης, ευδοκιμούν τα κακαόδεντρα, περίπου στο 80-90 της παγκόσμιας παραγωγής. Ουσιαστικά η κρίση αυτή οφείλεται στα χρόνια που δεν γίνονταν επενδύσεις, γιατί ήταν η καλλιέργεια του φτωχού.
Οι φτωχοί καλλιεργούσαν τη σοκολάτα με πάρα πολύ χαμηλό κόστος, οι οποίοι το έδιναν στις εταιρείες και γινόταν η γνωστή σε όλους μας σοκολάτα. Η κλιματική αλλαγή όμως, όπως γίνεται και με τα ελαιόδεντρα στην Ελλάδα, έχει χτυπήσει τις σοδειές και επειδή τόσα χρόνια δεν έχουν φτιάξει μεγάλες μονάδες γιατί βοηθούσαν τους φτωχούς εργάτες να έχουν ένα εισόδημα, πλέον έχει πέσει πάρα πολύ η προσφορά και η ζήτηση είναι αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή».
Ο κ. Λαγαρίας συνέχισε λέγοντας ότι «Αν βάλουμε και τους κινέζους που έχουν αρχίσει και γλυκαίνονται από τη σοκολάτα, που όπως ξέρουμε είναι εξαιρετικά εθιστική, οπότε έχεις μια τρομερή αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης. Η σοκολάτα θα γίνει είδος πολυτελείας τα επόμενα χρόνια».
Η τιμή είναι 3 φορές πάνω
Παρουσιάζοντας τα γραφήματα που είχε ετοιμάσει σχολίασε πως «Η τιμή από την άλλη έχει φτάσει 6.000$ ο τόνος από 2.000$ που ήταν όλα αυτά τα χρόνια που εμείς καταναλώνουμε σοκολάτα, είναι 3 φορές πάνω. Και έχει και άλλο να ανέβει γιατί είναι θέμα κλιματικής αλλαγής, ή θα βρουν κάπου αλλού ευνοϊκότερες συνθήκες όπου θα αναπτύξουν μεγάλες μονάδες, αλλά αυτό θέλει χρόνια, δεν θα γίνει σε 2-3 χρόνια. αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάποια στιγμή μπορεί να πέσει, γιατί όλοι την αγαπάμε τη σοκολάτα και μπορεί η αγορά, η βιομηχανία θα προσαρμοστεί, αφού είναι θέμα παραγωγής. Εν τω μεταξύ ετοιμαστείτε να δείτε τις σοκολάτες στα ράφια πολύ υψηλότερα».