«Τσουνάμι» φορολογικών ελέγχων σε εισοδήματα και ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα στην αγορά, εξαπολύει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται, ότι με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρη (υπ’ αριθμ. 24570ΕΞ/19.2.2024), ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καλείται να πετύχει τους ποσοτικούς στόχους εσόδων που έχουν τεθεί φέτος στο 100%.
Με πολύ απλά λόγια, ο κ. Θεοχάρης καλεί τον φοροελεγκτικό μηχανισμό από τα συνολικά έσοδα ύψους 72,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024 να έχει πετύχει την είσπραξη περίπου 65 δισ. ευρώ, αλλά και να προχωρήσει σε επιστροφές φόρων ύψους 6,588 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ έχει ήδη σχεδιάσει να «σαρώσει» όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας με 72.885 ελέγχους, εκ των οποίων 30.000 έλεγχοι αφορούν εισοδήματα και ακίνητα, 16.600 θα είναι στοχευμένοι επιτόπιοι, ενώ 885 φορολογικοί έλεγχοι θα αφορούν υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Το ελεγκτικό «πακέτο»
Αναλυτικότερα, το ελεγκτικό «πακέτο» της ΑΑΔΕ:
- 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (ΓΔΦΛ), πλην των ΥΕΔΔΕ.
- Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Επιπλέον του αριθμού των ανωτέρω φορολογικών ελέγχων, φέτος πρέπει να διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
- Πέραν του αριθμού των εν λόγω φορολογικών ελέγχων, θα διενεργηθούν από τις ως άνω ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
- Επιπροσθέτως θα πρέπει να διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον δεκαέξι χιλιάδες εξακόσιοι (16.600) στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς και τουλάχιστον οκτακόσιοι ογδόντα πέντε (885) έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής.
Νέα «όπλα» και νέα μέτρα στο φοροκυνηγητό
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού από φέτος ο ελεγκτικός μηχανισμός αλλάζει «πίστα» και περνά σε νέα «επίπεδα», καθώς πλέον θα κάνει χρήση των νέων «όπλων» με τα οποία ενισχύθηκε ύστερα και από την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού νόμου, ο οποίος περιλαμβάνει πληθώρα μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, από φέτος τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα:
- Έλεγχοι με κάμερες. Οι φορολογικοί έλεγχοι, εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων, θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες, ύστερα όμως από προηγούμενη ενημέρωση των φορολογουμένων. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται. Επίσης, για μεγαλύτερη διαφάνεια, θα μπορούν να καταγράφονται και οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογουμένους στα γραφεία της ΑΑΔΕ, ενώ στην περίπτωση αυτή το υλικό θα διατηρείται για πέντε χρόνια.
- Επέκταση έμμεσων τεχνικών ελέγχων. Οι έμμεσες τεχνικές, που βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογουμένου κ.ά., επεκτείνονται πλέον για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και σε τρεις ακόμη περιπτώσεις: α) όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της, β) όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων, γ) όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
- Υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση εσόδων – εξόδων στην πλατφόρμα. Οι εκπτώσεις φόρων και οι δαπάνες προς έκπτωση δεν θα λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ. Επίσης, τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Όσοι δεν στέλνουν τα δεδομένα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα τα 250- 500 ευρώ την ημέρα.
- Αυτοματοποιημένος έλεγχος προσαύξησης περιουσίας. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί ένα νέο σύστημα το οποίο υπόσχεται άμεση πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ή ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογουμένων που ελέγχει. Το νέο σύστημα θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.