Στη Βουλή κατατέθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου η ρύθμιση για την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ.
Συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» και θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.
Επίδομα γέννησης: Τα ποσά και οι προϋποθέσεις – Ποιους αφορά η αναδρομική ισχύς
Αναλυτικότερα, οι σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αύξηση του επιδόματος γέννησης κοστολογούνται περίπου 80-90 εκ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψιν και τη θετική επίδραση του μέτρου στον αριθμό των γεννήσεων.
Με τη ρύθμιση αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) επίδομα γέννησης. Το νέο, αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών.
Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των 1.500 ευρώ για δικαιούχους με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.
Η κλιμάκωση του χορηγούμενού ποσού αυξάνει προοδευτικά την ενίσχυση που λαμβάνουν οικογένειες με περισσότερα παιδιά, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση για απόκτηση περισσότερων τέκνων. Προβλέπεται δε αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1.1.2023 (εκτιμώμενη δαπάνη αναδρομικής εφαρμογής μέτρου: 41.921.900 ευρώ).
Δείτε τον πίνακα υπολογισμού της δαπάνης: