Με αναλυτική τεκμηρίωση, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εντυπωσιακή υπέρβαση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο στο σκέλος των εσόδων δεν δημιουργεί περιθώρια για πρόσθετες παροχές, συνόδευσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον 1ο μήνα του χρόνου.
Τα φορολογικά έσοδα είχαν υπέρβαση 461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και τα συνολικά έσοδα 825 εκατ. ευρώ, ενώ με τη συγκράτηση των δαπανών κατά 190 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε με υπέρβαση ενός δισ. ευρώ έναντι του ποσού που έχει καταγραφεί ως στόχος στον προϋπολογισμό. Δεδομένων των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:
1. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους.
2. Ποσά ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορούν έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία εισπράχθηκαν ετεροχρονισμένα, καθώς και 205 εκατ. ευρώ που αφορούν ετεροχρονισμό πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.
3. Η διαφορά στις καθαρές εισπράξεις φόρων ύψους 399 εκατ. ευρώ προσμετράται σχεδόν στο σύνολό της στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023, επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους.
4. «Τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ», επισημαίνεται, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι δαπάνες και στους δήμους και στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν «φουσκώσει» πέραν των προβλέψεων. Στον 1ο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον Ιανουάριο 2024, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 933 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 82 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και πλεονάσματος 1,48 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 2,122 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,118 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,773 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023. Τον Ιανουάριο 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 6,549 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 825 εκατ.έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
- Στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 399 εκατ. μετά την αφαίρεση των επιστροφών,
- Στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ κατά 211 εκατ. ευρώ
- Στην είσπραξη ποσού 159 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Μάρτιο 2024. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,654 δισ., αυξημένα κατά 461 εκατ. ή 8,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή εκτιμάται ότι προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2024 ανήλθαν στα 5,616 εκατ. και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 190 εκατ. έναντι του στόχου (5,806 δισ.), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.