Την ώρα που ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δείχνουν «αδύναμες» να καταγράψουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα το 2024 με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν θα βρεθεί στη δεύτερη θέση με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, μετά τη Μάλτα. Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, θα ακολουθήσει πτωτική πορεία σε σχέση με το 2023, στο 2,7% το 2024 και στο 2% το 2025.
Σημειώνεται ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 βασίζεται σε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,9%. Μάλιστα στην έκθεση γίνεται αναφορά στην πορεία των ομολόγων, σημειώνοντας ότι τα spread σε Ελλάδα και Ιταλία κατέγραψαν την πιο έντονη πτώση τους τελευταίους μήνες (από την ημερομηνία ανακοίνωσης των φθινοπωρινών προβλέψεων το Νοέμβριο του 2023).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης εκτιμώντας ότι φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% (από 1,2% το Φθινόπωρο) και 1,5% το 2025 ( έναντι πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6%).
https://twitter.com/ecfin/status/1758070087695601896
Οι παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις και η διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελούν τους βασικότερους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία. Πρόσθετες διαταραχές του εμπορίου θα μπορούσαν να επιφέρουν νέα πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα, παρεμποδίζοντας την παραγωγή και ασκώντας πίεση στις τιμές. Επιπλέον τυχόν ταχύτερη αύξηση της κατανάλωσης, υψηλότερη από την αναμενόμενη άνοδος των μισθών και χαμηλότερη από την αναμενόμενη πτώση των περιθωρίων κέρδους, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την διαδικασία αποπληθωρισμού. Στα αρνητικά, και η ολοένα αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέτος και το 2025 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% από 2,2% το 2023. Για το 2024 η Κομισιόν διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη της για την Ελλάδα σε σχέση με το Φθινόπωρο και ελαφρώς καλύτερα το 2025 από το 2,2% που εκτιμούσε το Φθινόπωρο.
Όπως σημειώνεται, μετά την ισχυρή ανάκαμψη 5,6% το 2022, η κατανάλωση αν και μειώθηκε σημαντικά, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης τον προηγούμενο χρόνο. Παρά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι επενδύσεις ήταν ο κύριος μοχλός για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως λόγω της έντονης κατασκευαστικής δραστηριότητας και την εφαρμογή του Εθνικής Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θετική συμβολή στην ανάπτυξη είχε και η ανοδική πορεία των εξαγωγών.
«Η πραγματική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί με τον ίδιο ρυθμό με το 2023, συμβάλλοντας ελαφρώς λιγότερο στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά δεδομένου ότι η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα ανεβάζει ταχύτητα και καθώς διευκολύνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης» τονίζεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον οι επενδύσεις εκτιμά ότι θα μετατοπιστούν από τις κατασκευές σε επενδύσεις που θεωρούνται πιο παραγωγικές όπως π.χ. σε εξοπλισμό και μηχανήματα.
Μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι επενδύσεις να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση εισαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες, μειώνοντας την θετική συμβολή των εξαγωγών τη διετία 2024-2025.
Σε ειδικό κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που μειώθηκαν σε γενικές γραμμές ανά την Ε.Ε., ενώ οι διαφορές περιορίστηκαν. Αναφέρεται πως η Ιταλία και η Ελλάδα σημείωσαν την πιο έντονη πτώση των spreads τους τελευταίους μήνες (από την ημερομηνία ανακοίνωσης των φθινοπωρινών προβλέψεων). Και τούτο σύμφωνα με την Κομισιόν, καθώς επωφελήθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στο πεδίο των οίκων αξιολόγησης, αλλά και από την προσπάθεια των επενδυτών για αναζήτηση αποδόσεων.
Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος) το 2023 υποχώρησε στο 4,2%, με τον δομικό πληθωρισμό (χωρίς δηλαδή τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) να είναι σημαντικά υψηλότερος, στο 5,3% το 2023. Το γεγονός ότι το Δεκέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός μειώθηκε, αντικατοπτρίζει περιορισμό της πίεσης της ζήτησης στις βασικές τιμές και χαμηλότερη από το αναμενόμενο μετακύλιση προηγούμενων κλυδωνισμών στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Η σύσφιξη της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές, περιορίζοντας τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στον πληθωρισμό οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι και φέτος και το 2025 ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία από το 4,2% το 2023 στο 2,7% το 2024 (έναντι πρόβλεψης για 2,8% το Φθινόπωρο) και στο 2% το 2025 από 2,1% που εκτιμούσε το Νοέμβριο.