Το 2024 αποτελεί ένα έτος πιο δύσκολο σε σχέση με το 2023 καθώς ο φετινός προϋπολογισμός θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο από το περσινό, στο 2,1% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αν και τα στοιχεία για την πορεία του Ιανουαρίου είναι θετικά, από την πλευρά των φορολογικών εσόδων, ο «λογαριασμός» είναι ήδη αυξημένος. Mε το «καλημέρα» του νέου έτους οι έκτακτες δαπάνες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ ενώ αύξηση δαπανών καταγράφεται και στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, Νοσοκομεία).
Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το μήνα Ιανουάριο δείχνουν υπέρβαση στα έσοδα. Σε ταμειακή βάση το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε το στόχο του 1,1% του ΑΕΠ (2,5 δισ. ευρώ) κατά 0,2% με 0,3%. Το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το προηγούμενο έτος θα «κλείσει» μετά τον Φεβρουάριο καθώς σημαντικό μέρος των εσόδων που εισπράττονται τους δύο πρώτους μήνες του 2024, όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, ενσωματώνονται στον περσινό προϋπολογισμό. Τα οριστικά στοιχεία αναμένεται να επικυρωθούν από τη Eurostat στις 22 Απριλίου.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για έκτακτα επιδόματα
Μέχρι τότε όλοι θα κρατούν «μικρό καλάθι» για το κατά πόσο θα υπάρχει δυνατότητα το όποιο υπερπλεόνασμα να μοιραστεί στην κοινωνία. Δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση την ερμηνεία ότι θα έχουμε ανάλογη συνέχεια υπερεισπράξεων τους επόμενους μήνες σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Επίσης, δεδομένου ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει αβέβαιο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τυχόν έξτρα δαπάνες λόγω «κλιματικής κρίσης», όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για νέες έκτακτες δαπάνες.
Αυτονόητο είναι ότι τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια θα εξαντλούνται για τη στήριξη των πιο ευάλωτων. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι το Πάσχα δεν είχε δοθεί κάποια ενίσχυση με εξαίρεση το επίδομα έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν είχαν λάβει αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2023 δόθηκαν συνολικά τρία έκτακτα επιδόματα συνολικού ύψους 739 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από αυτά τα 387 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν πήραν πέρσι αύξηση και ακόμα 352 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο του 2023 σε 2,3 εκατ. οικονομικά ευάλωτους.
Επίσης, στις αρχές Μαΐου θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, ζήτημα εθνικής προτεραιότητας. Aρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι με βάση τις εκτιμήσεις η Ελλάδα το 2040 θα χάσει μισό εκατομμύριο από το εργατικό της δυναμικό.